Uwielbiasz makrelę wędzoną? W mig zrobisz z niej tani pyszny posiłek dla całej rodziny
Pomysł na tani, szybki obiad, który będzie tak smaczny, że jeszcze nie raz zagości na Twoim stole? Przygotuj wyśmienite kotlety z wędzonej makreli. Kotlety z dodatkiem ziemniaków, natki pietruszki i tymianku posmakują każdemu.
Pomysły na tanie i szybkie obiady podbijają Internet. Placki z ziemniaków i warzyw, zapiekanki makaronowe, zupy to tylko niektóre z potraw, jakie zrobimy błyskawicznie i naprawdę niskim kosztem. Moim faworytem są jednak kotlety z makreli wędzonej, jeśli również uwielbiasz wędzoną rybę, koniecznie musisz spróbować tych prostych kotletów.
Kotlety z makreli wędzonej są banalne w przygotowaniu, tanie i przepyszne. Dodaję do nich ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia, w ten sposób wykorzystuję w pełni wszystkie składniki i nic się nie zmarnuje. Nie dodawaj jednak ziemniaków, które wcześniej były połączone z masłem.
W kotletach z makreli nie może oczywiście zabraknąć chrupiącej skórki. Przygotowaną masę obtaczam dokładnie w bułce tartej i smażę na złoty kolor. Kotlety podaję z ziemniakami i ulubioną surówką, jest prosto, tanio i pysznie.
Kotlety z wędzonej makreli, czyli pyszny i tani obiad z kilku składników
Składniki na 5- 6 porcji:
-
makrela wędzona
-
100 g ugotowanych ziemniaków
-
jajko
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
-
tymianek suszony
-
bułka tarta do obtoczenia
-
olej do smażenia
Jak zrobić pyszne kotlety z makreli? Wystarczy chwila i będą gotowe
Mięso z makreli oddziel od ości i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski, dodaj ugotowane ziemniaki, posiekaną natkę, sól, pieprz, tymianek, jajko i całość ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę.
Z przygotowanej masy wyrabiaj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety z makreli możesz podać z kultowym colesławem lub surówką z kiszonej kapusty , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: