Tani patent na pyszny rosół. W roli głównej obierki
Rosół jest wyjątkowo aromatyczną zupą, po którą często sięgamy. Zazwyczaj przyrządzana jest z mięsa drobiowego i warzyw korzeniowych. Istnieje jednak równie smaczna wersja, która sprawdzi się, gdy nasza lodówka świeci pustkami. Bogaty wywar można bowiem przyrządzić nawet z warzywnych obierek. Nie warto ich wyrzucać.
Rosół może być bezmięsny, a jednocześnie pełen smaku. Sekretem udanej zupy jest bowiem bogactwo dodatków, a nie popularny białkowy składnik , który wcale nie jest tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać. Zbierzcie resztki z warzyw i przekonajcie się, jak przy odrobinie wysiłku zamienią się w aromatyczną i rozgrzewającą kompozycję.
Przepis na wyrazisty rosół z obierek warzywnych
Składniki:
-
4 litry wody
-
3 garści obierek z marchewki
-
1 garść bierek z pietruszki
-
1 garść obierek z selera korzeniowego lub kawałki łodyg selera naciowego
-
1 garść łupin z cebuli wraz z końcówkami
-
2 łyżki łupin czosnkowych z twardymi piętkami
-
4 zewnętrzne liście kapusty białej lub włoskiej
-
łodygi lub gałązki natki pietruszki, koperku lub lubczyku
-
kawałki szczypiorku (opcjonalnie)
-
4 liście laurowe
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
10 ziaren pieprzu czarnego
-
większy kawałek dobrze wyszorowanego imbiru (opcjonalnie)
-
sok wyciśnięty z cytryny lub 1 łyżka dowolnego octu
-
2-3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka soli lub sosu sojowego
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy łupiny z czosnku i cebuli. Smażymy je przez chwilę, a następnie wrzucamy obierki warzyw korzeniowych i podgrzewamy całość jeszcze przez 6 minut na niezbyt dużym ogniu.
W tym czasie szatkujemy zioła i kapustę. Dodajemy je do warzyw w garnku wraz z przyprawami w kawałku i wlewamy wodę. Doprowadzamy płyn do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez minimum 45 minut.
Na koniec zupę solimy, wlewamy pozostałą oliwę i doprawiamy całość sokiem z cytryny. Gorący wywar przecedzamy przez gazę , dokładnie odciskając części stałe. Wlewamy go do wyparzonych słoików.
Zamknięte naczynia odwracamy do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Dobrze zawekowany bulion będzie zdatny do spożycia nawet po 3 tygodniach.
Wskazówka: warzywne odpadki niezbędne do przygotowania tej zupy warto gromadzić na bieżąco i przechowywać je w torebce strunowej w zamrażalniku.
Po przepisy na pyszne zupy, które możecie przygotować na bazie proponowanego bulionu, zajrzyjcie na naszą stronę. Ten artykuł zdradza sekret zupy ogórkowej . Tu natomiast znajdziecie niezawodny sposób na babciną pomidorówkę .
Źródło zdjęcia; canva/aga7ta
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Jak usmażyć jajka sadzone z idealnie ściętym białkiem i płynnym żółtkiem? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Kruche i słodziutkie rogaliki siostry Anastazji. Sekretem jest nadzienie
Źródło: beszamel.se