Babciny przepis na pomidorówkę z rosołu. Kluczem do sukcesu jest 1 trik
Pomidorowa jest jedną z prostszych w przygotowaniu i lubianych zup. Nasze babcie przygotowywały ją na rosole, wcześniej podsmażając koncentrat pomidorowy na odrobinie masła. Dzięki prostemu patentowi zupa wychodzi niezwykle smaczna. Spróbujcie, a będziecie się zastanawiać, dlaczego dotychczas przyrządzaliście ją inaczej.
Pomidorowa w każdym domu wygląda nieco inaczej. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić ją w sycącej wersji z soczewicą i wyjątkowo aromatycznej z ziołami. Teraz ujawniamy sekret naszych babć, dzięki któremu zupa nabierze jeszcze głębszego pomidorowego smaku. Sprawdźcie koniecznie.
Przepis na babciną pomidorową na rosole
Składniki:
1 litr rosołu
150 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki masła
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w garnku z grubym dnem. Na niewielkim ogniu podsmażamy koncentrat pomidory przez 5 minut. Następnie zalewamy go rosołem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy zupę przez kwadrans.
Próbujemy dania. Jeśli zupa jest nieco kwaśna, wsypujemy cukier. Zabielamy pomidorówkę. Do śmietany dodajemy odrobinę płynu z garnka i dokładnie mieszamy. Dopiero tak przygotowaną miksturę wlewamy stopniowo do garnka.
Gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy sola oraz pieprzem. Podajemy z makaronem, ryżem, lub zacierkami. Smacznego.
Wskazówka: przygotowując zupę na warzywnym bulionie, też uzyskacie smaczne danie, a będzie wegetariańskie. Zawsze możecie koncentrat podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek i pominąć śmietanę. Efekt będzie podobny, a zupy skosztują również weganie.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kaprysykarolki