Jak usmażyć jajka sadzone z idealnie ściętym białkiem i płynnym żółtkiem? Wyjaśniamy krok po kroku
Jajka sadzone sprawdzą się zarówno jako sycące śniadanie, jak i pyszny dodatek do obiadu. Odpowiednie smażenie sprawi, że uzyskamy idealnie ścięte białko i płynne żółtko. Wystarczy przykryć ustawioną na niewielkim ogniu patelnię po chwili od wbicia jaj i poczekać, aż białko w całości się zestali. Dzięki tej prostej sztuczce jajo zawsze się uda.
Jajka sadzone są kolejną — po specjale w koszulce i omlecie — pyszną odsłoną kurzego specjału. Z pozoru proste danie będzie jeszcze lepsze, gdy skorzystacie z naszych wskazówek. Efektem będzie delikatne płynne żółtko i idealnie ścięte białko. Koniecznie sprawdźcie tę metodę.
Przepis na jajka sadzone z płynnym żółtkiem
Składniki:
świeże jajka
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jajka doprowadzamy do temperatury pokojowej, sparzamy skorupki. Wybijamy je do niedużej miseczki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju lub oliwy. Zmniejszamy ogień i ostrożnie wlewamy jajka.
Białka od razu zaczną się ścinać, więc po mniej więcej minucie przykrywamy patelnię. Smażymy, co chwilę sprawdzając, czy brzegi nadmiernie się nie rumienią. Gdy białko się zetnie, przenosimy jajka na talerz. Doprawiamy wedle uznania.
Wskazówki:
Jaja sadzone warto smażyć na patelni teflonowej lub ceramicznej. Nieprzywierająca powłoka ułatwi odpowiednie przygotowanie i pozwoli zmniejszyć ilość użytego tłuszczu.
Do smażenia można zastosować masło klarowane. Wtedy jednak należy zachować większą czujność — na tym tłuszczu jajko szybciej się zrumieni.
Przygotowywanie jajek sadzonych nie powinno zając wam wiele czasu. Na oba etapy, czyli sadzenie i smażenie pod przykryciem poświęćcie nie więcej niż 2 minuty. W przeciwnym wypadku białko pokrywające żółtko zetnie się i nie uzyskamy pożądanego efektu.
Źródło zdjęcia: canva/ IstvanJ Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszny sernik z 3 składników. Ekspresowy deser dla zabieganych
Prosty przepis Strzelczyka na aromatycznego pieczonego kalafiora. Ideał na lekką kolację
Źródło: beszamel.se, kulinarneprzeboje