Smakosze.pl Przepisy Tanie i ekspresowe placki z kapusty. Przepis jest przebojem
Canva / kabVisio

Tanie i ekspresowe placki z kapusty. Przepis jest przebojem

3 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kiedy brak jest pomysłu na obiad, a w lodówce są same podstawowe produkty, z pomocą przychodzi patent na smażone placki z kapusty. Wykonanie ich jest bardzo łatwe a rezultat wprost zachwyca. Do tego prosty jogurtowy sos i pyszna zdrowa przekąska jest gotowa.

Placki z kapusty robi się podobnie do tych z ziemniaków, jednak wykonanie ich zajmuje dużo mniej czasu. W przypadku kapusty odchodzi żmudny proces obierania i tarcia ziemniaków, gdyż to warzywo wystarczy jedynie posiekać. Te placki z kapusty zaspokoją głód nie tylko w domowym zaciszu, ale są świetną przekąską do szkoły czy pracy.

Przepis na chrupiące placki z kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki małej białej kapusty ( ok. 500 g)

  • 4 szklanki wody

  • 3 małe cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 średnie jajka

  • 4 łyżki maki pszennej

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka czerwonej papryki

  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 mały kubek jogurty naturalnego

  • pęczek koperku

  • kawałek zielonego ogórka

  • sól i pieprz do smaku

Jak usmażyć zaskakujące placki z kapusty

Warzywo na placki z kapusty umyj i usuń z niego brzydkie zewnętrzne liście. Główkę przekrój na pół, a każdą połówkę drobno poszatkuj ostrym nożem . Włóż do garnka i gotuj w wodzie przez ok. 10 minut .

Ugotowaną kapustę odstaw na sicie do ostygnięcia . Kiedy będzie chłodna odsącz ją dokładnie z wody . Jest to konieczny warunek do tego, aby nasze placki nie rozpadały się podczas smażenia .

Na oleju podsmaż pozostałe warzywa na placki z kapusty. Zacznij od posiekanej drobno cebuli , a kiedy ta zeszkli się, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek . Podsmażaj całość jeszcze przez chwile, często mieszając .

Do odsączonej kapusty dodaj zawartość patelni . Następnie dołóż do warzyw jajka, mąkę i przyprawy . Wymieszaj starannie masę na placki z kapusty .

Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia placków z kapusty . Nakładaj porcje masy łyżką i smaż na gorącym tłuszczu . Kiedy jedna strona placka ładnie się zrumieni, przekładaj je na drugą .

Przygotuj sos do placków z kapusty . Jogurt naturalny wymieszaj z posiekanym koperkiem, a także obranym ze skórki i startym ogórkiem . Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe placki z kapusty podawaj z miseczką sosu . Sycące placki czosnkowo-serowe znajdziesz w tym przepisie . Znamy sposób na zdrowe placki z piekarnika .

Canva / Olga Kriger
Canva / Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy