Uwielbiasz placki z cukinii? Zapomnij o ich smażeniu, jest lepszy patent
Placki z cukinii pieczone w piekarniku to pomysł na prosty i pyszny obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Placki przygotujesz błyskawicznie, a po około 30 minutach pieczenia będą gotowe do jedzenia.
Smażone placki z cukinii są bardzo smaczne, jednak to pieczone placuszki stały się totalnym hitem w mojej kuchni. Placki są proste w przygotowaniu, a podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikną z talerzy.
Placki z cukinii pieczone w piekarniku są jednym z moich ulubionych dań. Placki są doskonale doprawione, dodaję do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, koperek, kawałek startego parmezanu i odrobinę majonezu.
Do placków z cukinii podaję gęsty sos z koperkiem na bazie jogurtu typu islandzkiego. Skyr naturalny doskonale nadaje się do przygotowywania sosów do takich dań. Placki podaję również z kawałkami łososia wędzonego, w ten sposób otrzymuję zbilansowany i sycący posiłek dla całej rodziny.
Puszyste placki z cukinii z piekarnika
Składniki na placki:
2 średnie cukinie
4 większe ząbki czosnku
szklanka bułki tartej
pół szklanki startego parmezanu
2 jajka
łyżka majonezu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
Składniki na gęsty sos koperkowy:
150 g jogurtu skyr naturalnego
2-3 łyżki śmietany 18%
posiekany koperek
sól, pieprz
Dodatkowo:
wędzony łosoś (opcjonalnie)
Jak zrobić puszyste placki z cukinii? Placki będą świetnym pomysłem na obiad
Na początku przygotuj sos: gęsty skr wymieszaj ze śmietaną, dodaj solidną porcję posiekanego koperku, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i wstaw do lodówki.
Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, posól i odstaw, żeby puściła sok, następnie odciśnij ją dokładnie i przełóż do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, majonez, posiekany koperek i natkę pietruszki.
Do masy dodaj również starty ser i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i wykładaj na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Nastaw piekarnik na 200 stopni C, blachy wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut, następnie odwróć je i dopiekaj kolejne 12 minut. Placki podaj z gęstym sosem koperkowym i plastrami wędzonego łososia, smacznego.
Ugotuj również zupę krem z cukinii przepisu Magdy Gessler. Zupa jest prosta i bardzo sycącą. Z cukinii przygotujesz także wyśmienity pasztet, będzie idealnym dodatkiem do zimnej płyty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego
1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki
Źródło: beszamel.se.pl