Smakosze.pl Przepisy Tatar wołowy - jak doprawić kultowe danie?
Tatar
instagram.com/born_in_the_prl

Tatar wołowy - jak doprawić kultowe danie?

29 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Tatar jest potrawą, która sprawia sporo kłopotów nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Ci nie wiedzą bowiem jaki sposób jest najlepszy, aby go dobrze doprawić. Podstawą jest sos Worcestershire, szalotka, odrobiną oliwy, kaparami oraz duża ilość pieprzu.

Tatar jest klasyką kuchni - uwielbia go praktycznie każdy. Jego wyjątkowy smak i faktura powodują, że mało kto jest w stanie mu się oprzeć. Jeśli jednak jadasz go jedynie w restauracji, sprawdź jak łatwo przygotować go w domu.

Tatar wołowy jest wspaniałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest szczególna . Niżej zdradzamy najlepszy i najprostszy przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tatara wołowego

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 250 g polędwicy wołowej

  • 1 szalotka

  • 2 ogórki konserwowe

  • sos Worcestershire 1 łyżka

  • oliwa 1 łyżka

  • 3 żółtka

  • sól

  • pieprz

  • kapary

Mięso oczyść z wszelkich błon. Posiekaj je bardzo drobno. Dodaj do mięsa olej i siekaj tak długo, aż uzyskasz gładką masę. Szalotkę, ogórki i kapary posiekaj w drobną kostkę, dodaj je do mięsa. Dopraw pieprzem oraz odrobiną soli, wymieszaj i odstaw do lodówki.

Talerz do podania wstaw do zamrażalnika i dobrze go zmroź. Zachowanie niskiej temperatury jest gwarancją, że tatar nie zaszkodzi po spożyciu. Wyjmij mięsną masę z lodówki i uformuj z niej kulki.

Każdą kulkę połóż na talerzu i delikatnie ją przygnieć. W jej środku zrób wgłębienie, wlej żółtko i skrop je sosem Worcestershire. Podawaj z chrupiącą grzanką. Smacznego.

Tatar
undefined

Źródło: canva.com/ShyMan, Getty Images Signature Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchniaagaty.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl