Smakosze.pl Przepisy Te kotlety są lepsze nawet od schabowych i mielonych. Zrobisz je w kilkanaście minut
Fot. Canva/Stefan Botezatu’s Images

Te kotlety są lepsze nawet od schabowych i mielonych. Zrobisz je w kilkanaście minut

5 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na dzisiejszy obiad przygotuj coś naprawdę niezwykłego. Te kotlety przygotujesz błyskawicznie, a są lepsze nawet od mielonych, czy schabowych. Mięsne, pożywne i tak smaczne, że będziesz robić je znacznie częściej.

Kotlety siekane smaczniejsze niż klasyczne

Kotlety to niewątpliwie znak rozpoznawalny kuchni polskiej. Oprócz tych najbardziej znanych, czyli schabowych i mielonych, można znaleźć także przepisy na kotlety faszerowane lub siekane. To właśnie na ten ostatni typ kotletów zdradzimy ci przepis w dalszej części artykułu.

Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak po prostu nieziemski. Warto wypróbować ten niecodzienny sposób na kotlety, ponieważ to ciekawa odskocznia od tego, co znamy. Zrób je, a z całą pewnością się nie zawiedziesz.

kotlety.jpg
Fot. Canva
Polacy kupowali na potęgę, teraz muszą zwracać. Używanie tego sprzętu grozi pożarem w kuchni

Kotlety z piersi kurczaka, jajka i kilku dodatków

Głównym składnikiem kotletów siekanych jest mięso z kurczaka. Oprócz niego potrzebne będą także inne składniki, które zagwarantują daniu nie tylko odpowiedni smak, ale i konsystencję. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • olej
kurczak.jpg
Fot. Canva/travellinglight

Przepis na siekane kotlety z kurczakiem

Mięso umyj i oczyść z białych błon, a następnie posiekaj je w drobną kostkę. Przełóż je do miski i dodaj majonez. Wbij jajko i wsyp obie mąki. Dodaj przyprawy, natkę pietruszki i wymieszaj wszystkie składniki, aby się dokładnie z sobą połączyły.

Na patelni rozgrzej olej. Masę wykładaj na patelni łyżką, formując kotlety. Smaż je z dwóch stron, aż zarumienią się na złoto-brązowy kolor. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami, a będą smakowały obłędnie.

Sprawdź także, jaki produkt został wycofany ze sprzedaży oraz wypróbuj przepis na zupę warmińską .

siekane.jpg
Fot. Canva/Yelena Yemchuk
Gdy ją gotuję, nie robię już drugiego dania. Zupa warmińska jest hitem
Zawijam naleśniki na słodko i zapiekam z tym sosem. Lepszych nie robiła nawet moja babcia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy