Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wymieszaj z miodem i zalej ogórki kiszone. To ostatnio moja ulubiona surówka
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 04.02.2025 21:00

Wymieszaj z miodem i zalej ogórki kiszone. To ostatnio moja ulubiona surówka

Surówka z ogórków kiszonych
Fot. Canva

Surówka jest nieodłączną częścią obiadu. A raczej drugiego dania. Całej potrawie dodaje nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale również uroku i kolorów. Dzięki niej nasza potrawa wizualnie prezentuje się o wiele lepiej. Dlatego mamy do zaproponowania surówkę, która idealnie wpasuje się w danie obiadowe i nie tylko. 

Dlaczego dodajemy surówkę do obiadu?

Surówka do drugiego dania jest koniecznością. Dzięki niej nasz obiad staje się bogatszy, smaczniejszy, lepiej się prezentuje. Do tego surówki to prawdziwe bogactwo wartości i składników odżywczych. Jak wiadomo, rośliny są źródłem zdrowia, a spożywanie owoców i warzyw bardzo pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy oraz odpornościowy. 

Dużo pysznych owoców i warzyw
Fot. Canva

Jaką surówkę wybrać? Oczywiście taką, na którą mamy w danym momencie ochotę. Jednak my proponujemy pyszną surówkę z ogórków kiszonych w aromatycznym sosie

Ogórki kiszone podane w głębokiej misce
Fot. Canva
Kupił śledzie od Gessler za 57 zł. 1 kęs i już wiedział, co o nich myśleć

Surówka z ogórków kiszonych

Surówka z ogórków kiszonych z sosem musztardowo-miodowym to z pewnością fantastyczny pomysł na dodatek do obiadu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki: 

  • ogórki kiszone
  • szalotka
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • musztarda
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować aromatyczną surówkę?

Przyrządzenie takiej surówki jest banalne i taki pomysł świetnie sprawdzi się w momencie, kiedy nie będziemy wiedzieć, co podać do obiadu

W pierwszej kolejności kroimy ogórki na cieniutkie i równe plasterki. Możemy do tego użyć mandoliny kuchennej.

Ogórki kiszone krojone w plasterki
Fot. Canva

W kolejnym kroku przygotowujemy nasz sos. Do małej miski przekładamy miód oraz musztardę, a wszystko skrapiamy oliwą. Całość mieszamy.

Następnie do większej miski przekładamy nasze pokrojone ogórki, dodajemy sos, doprawiamy pieprzem. Wszystko dokładnie i starannie mieszamy. 

Taka surówka to świetny dodatek do różnego rodzaju dań, a dzięki niej, nasz obiad będzie kompletny.

Sprawdź przepis na zupę gulaszową. Zobacz, jak zrobić marynatę do kotletów schabowych