Te patenty na rozmrażanie mięsa rozwalają system. 2 sposób to ideał, ale uważaj na ten paskudny błąd
Choć na pierwszy rzut oka w rozmrażaniu mielonego mięsa, nie ma nic trudnego, wiele kucharek i kucharzy popełnia jeden błąd. Jest o na tyle rażący, że może przyczynić się do dolegliwości trawiennych. Dlatego poznaj dwa sposoby na szybkie rozmrażanie mięsa mielonego , a za każdym razem będziesz robić to we właściwy sposób.
Jak rozmrażać mięso mielone?
Mrożenie to najlepsza metoda na zachowanie świeżości żywności, ale wiąże się ona z długotrwałym rozmrażaniem. Najczęściej mrozimy mięso i mniej więcej wszyscy wiedzą, jak to zrobić, ale schody zaczynają się wtedy, kiedy produkt trzeba rozmrozić. Niektórzy rozmrażają mięso w ciepłej wodzie, a inni pozostawiają je na talerzu postawionym na kuchennym blacie. To dwie najgorsze metody, ponieważ mięso odtaje całkiem szybko, ale również szybko namnażają się w nim bakterie. Dlatego warto sięgnąć po lepsze metody.
Najbezpieczniejszą metodą jest rozmrażanie mięsa mielonego w zimnej wodzie. Produkty należy umieścić w naczyniu typu miska lub garnek, a następnie zalać zimną wodą. Trzeba mieć na uwadze jednak to, że produkt powinien znajdować się w szczelnie zamykanym opakowaniu, a w dodatku, co kilka minut trzeba wymieniać wodę na zimną.
Zimna woda rozmraża, ponieważ mimo wszystko jest cieplejsza niż mięso, więc oddaje mu swoją energię cieplną. W ten sposób żywność jest ogrzewana, a lód ulega topnieniu. Rozmrażanie tą metodą zajmuje kilkanaście minut.

Sposób na szybkie rozmrażanie mięsa mielonego
Często zdarza się, że zapominamy wyciągnąć mrożone mięso wcześniej i przypominamy sobie o tym, dopiero kiedy przystępujemy do przygotowania dania . Wtedy warto znać taki sposób ja ten, bo dzięki niemu mięso rozmrozisz bardzo szybko.
Patent polega na tym, że do szybkiego rozmrażania niezbędna będzie kuchenka mikrofalowa. Mięso należy umieścić w środku urządzenia, a następnie odpowiednio je ustawić. Odradzamy korzystania z całej mocy urządzenia, ponieważ mięso zacznie się wtedy gotować, a jest to zjawisko niepożądane.
Najlepszą opcją jest skorzystanie z gotowego trybu rozmrażania (najczęściej kryje się pod przyciskiem z napisem defrost) lub zmniejszenie mocy urządzenia o połowę. Pamiętaj, aby rozmrażane mięso wyjąć wcześniej z opakowania, a także o tym, aby co jakiś czas, wyłączać urządzenie, rozdzielać mięso nożem i ponownie rozmrażać. Maksymalny czas rozmrażania mielonego mięsa w mikrofalówce wynosi 5 minut.

Jak mrozić mięso mielone?
Wiesz już, jak poprawnie rozmrażać mięso, ale ważne jest także, aby poprawnie je mrozić. Najlepsza metoda mrożenia polega umieszczeniu mięsa w foliowym, szczelnie zamykanym woreczku. Następnie produkt należy spłaszczyć, a torbę zamknąć.
Za pomocą patyczka lub innego przedmiotu należy podzielić zapakowane mięso. W ten sposób można podzielić je na równe porcje. Po zamrożeniu okaże się, że podział jest wciąż widoczny, a w dodatku nie trzeba rozmrażać całej porcji, tylko ułamać fragment i tylko go rozmrozić. To nowoczesny patent na mrożenie, ale także na oszczędzania, bo zużywasz tylko tyle mięsa, ile faktycznie potrzebujesz.
Sprawdź również, jak pozbyć się rybików z domu, a także co wyjdzie z ciasta wrzuconego do wrzątku.
