Smakosze.pl Porady Te patenty na rozmrażanie mięsa rozwalają system. 2 sposób to ideał, ale uważaj na ten paskudny błąd
mrożone mięso
Fot. Shutterstock

Te patenty na rozmrażanie mięsa rozwalają system. 2 sposób to ideał, ale uważaj na ten paskudny błąd

21 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Choć na pierwszy rzut oka w rozmrażaniu mielonego mięsa, nie ma nic trudnego, wiele kucharek i kucharzy popełnia jeden błąd. Jest o na tyle rażący, że może przyczynić się do dolegliwości trawiennych. Dlatego poznaj dwa sposoby na szybkie rozmrażanie mięsa mielonego , a za każdym razem będziesz robić to we właściwy sposób.

Jak rozmrażać mięso mielone?

Mrożenie to najlepsza metoda na zachowanie świeżości żywności, ale wiąże się ona z długotrwałym rozmrażaniem. Najczęściej mrozimy mięso i mniej więcej wszyscy wiedzą, jak to zrobić, ale schody zaczynają się wtedy, kiedy produkt trzeba rozmrozić. Niektórzy rozmrażają mięso w ciepłej wodzie, a inni pozostawiają je na talerzu postawionym na kuchennym blacie. To dwie najgorsze metody, ponieważ mięso odtaje całkiem szybko, ale również szybko namnażają się w nim bakterie. Dlatego warto sięgnąć po lepsze metody.

Najbezpieczniejszą metodą jest rozmrażanie mięsa mielonego w zimnej wodzie. Produkty należy umieścić w naczyniu typu miska lub garnek, a następnie zalać zimną wodą. Trzeba mieć na uwadze jednak to, że produkt powinien znajdować się w szczelnie zamykanym opakowaniu, a w dodatku, co kilka minut trzeba wymieniać wodę na zimną.

Zimna woda rozmraża, ponieważ mimo wszystko jest cieplejsza niż mięso, więc oddaje mu swoją energię cieplną. W ten sposób żywność jest ogrzewana, a lód ulega topnieniu. Rozmrażanie tą metodą zajmuje kilkanaście minut.

mieso w wodzie.jpg
Fot. YouTube/MOMables - Laura Fuentes
Poszedł do Dino i podał kod BLIK. Pieniądze przepadły, a za zakupy nie zapłacił. Padł ofiarą oszustwa

Sposób na szybkie rozmrażanie mięsa mielonego

Często zdarza się, że zapominamy wyciągnąć mrożone mięso wcześniej i przypominamy sobie o tym, dopiero kiedy przystępujemy do przygotowania dania . Wtedy warto znać taki sposób ja ten, bo dzięki niemu mięso rozmrozisz bardzo szybko.

Patent polega na tym, że do szybkiego rozmrażania niezbędna będzie kuchenka mikrofalowa. Mięso należy umieścić w środku urządzenia, a następnie odpowiednio je ustawić. Odradzamy korzystania z całej mocy urządzenia, ponieważ mięso zacznie się wtedy gotować, a jest to zjawisko niepożądane.

Najlepszą opcją jest skorzystanie z gotowego trybu rozmrażania (najczęściej kryje się pod przyciskiem z napisem defrost) lub zmniejszenie mocy urządzenia o połowę. Pamiętaj, aby rozmrażane mięso wyjąć wcześniej z opakowania, a także o tym, aby co jakiś czas, wyłączać urządzenie, rozdzielać mięso nożem i ponownie rozmrażać. Maksymalny czas rozmrażania mielonego mięsa w mikrofalówce wynosi 5 minut.

mikrofala.jpg
Fot. YouTube/MOMables - Laura Fuentes

Jak mrozić mięso mielone?

Wiesz już, jak poprawnie rozmrażać mięso, ale ważne jest także, aby poprawnie je mrozić. Najlepsza metoda mrożenia polega umieszczeniu mięsa w foliowym, szczelnie zamykanym woreczku. Następnie produkt należy spłaszczyć, a torbę zamknąć.

Za pomocą patyczka lub innego przedmiotu należy podzielić zapakowane mięso. W ten sposób można podzielić je na równe porcje. Po zamrożeniu okaże się, że podział jest wciąż widoczny, a w dodatku nie trzeba rozmrażać całej porcji, tylko ułamać fragment i tylko go rozmrozić. To nowoczesny patent na mrożenie, ale także na oszczędzania, bo zużywasz tylko tyle mięsa, ile faktycznie potrzebujesz.

Sprawdź również, jak pozbyć się rybików z domu, a także co wyjdzie z ciasta wrzuconego do wrzątku.

mrożenie.jpg
Fot. YouTube/Best Recipes Australia
Wyrób ciasto i wrzuć do wrzątku. Niesamowite, co z tego wyjdzie
Dodawaj do zup i sosów zamiast kostek rosołowych. Wzmacnia serce i wspomaga trawienie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl