Przenigdy tak nie rób. Zepsujesz smak uwielbianego sosu

Sos beszamelowy jest niezbędnym dodatkiem do lasagne, zapiekanek warzywnych, mięsnych, czy makaronowych. Jego delikatny, mleczny smak z nutą gałki muszkatołowej doskonale podkreśla aromat przygotowywanych potraw. Niestety beszamel bardzo łatwo go zepsuć. Tych błędów unikaj, a beszamel wyjdzie perfekcyjnie.
Tych błędów unikaj. Beszamel będzie do wyrzucenia
Sos beszamelowy jest teoretycznie niezwykle prostym w przygotowaniu sosem. W praktyce niestety często się nie udaje. Wszystko przez dwa błędy, z których jeden popełniany jest nagminnie. Sos musi być delikatnie podgrzewany na gazie. Jeśli temperatura będzie za wysoka, to zamiast sosu uzyskamy rondel pełen grudek mąki.

Kolejną rzeczą, o jakiej musimy pamiętać, to stopniowe dolewanie mleka do garnka. Jeśli wlejemy od razu większą ilość, uzyskamy podobny efekt, czyli garnek zbitej mąki. Ważne są także przyprawy. Jak zrobić idealny sos beszamelowy? Poniżej znajdziesz składniki i sposób przygotowania. Sos zawsze wyjdzie perfekcyjnie.

Idealny sos beszamelowy. Ważne są proporcje
Składniki:
- 40 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 500 ml ciepłego mleka
- ⅓ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak zrobić idealny sos beszamelowy?
Na początku podgrzej delikatnie mleko. W rondelku na najmniejszym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę. Mieszaj energicznie, aż powstanie zasmażka. Teraz pora na mleko - wlewaj je stopniowo, stale mieszając i kontrolując gęstość sosu i stopień rozpuszczania mąki.
Gdy wlejesz całe mleko, wymieszaj ponownie sos, wyłącz palnik i dopraw go do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Sos jest gotowy!
Sprawdź również, jak w prosty sposób zrobić pisanki oraz czym odstraszyć szkodniki z balkonu.






































