Smakosze.pl Porady Te potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole. Wiele osób zapomniało, jakie jest ich znaczenie
Fot. Wikipedia

Te potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole. Wiele osób zapomniało, jakie jest ich znaczenie

24 grudnia 2024

Już niedługo usiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole nie zabraknie 12 potraw. Jednak, czy pamiętamy, jakie jest ich znaczenie? Warto odświeżyć sobie tę istotną wiedzę. W Wigilię przyda się każdemu z nas.

Wigilia, czyli wyjątkowy wieczór

Wigilia w Polsce jest wyjątkowa i czekamy na nią cały rok. Opłatek, życzenia, potrawy  i pasterka tworzą podniosły, a zarazem rodzinny klimat świąt Bożego Narodzenia . Na stołach pojawią się wigilijne potrawy , których znaczenie jest niezwykle istotne. W natłoku przygotować często o nim zapominamy.

12 dań na wigilijnym stole symbolizuje apostołów i pełnię roku. Te niezwykłe danie, na które czekamy cały rok, są bezmięsne i przyrządzane bez tłuszczu zwierzęcego . To dania postne, których zgodnie z bożonarodzeniową tradycją należy spróbować. Odwołują się one do świata, który nas otacza i z którego czerpiemy pożywienie.

dania
Fot. Canva/Piotr Wytrazek
Włóż do garnka i zagotuj. Tak pozbędziesz się zapachu ryby z kuchni

Symbolika potraw wigilijnych

W Wigilię nie należy odmawiać sobie tych wyjątkowych dań. Każdej potrawy wigilijnej trzeba spróbować. To zgodnie z tradycją ma zapewnić nam pomyślność i dostatek w nadchodzącym roku . Ważne jest, by na stole znalazły się produkty, które pochodzą z:

  • z wody- ryby i inne dary rzek, mórz i jezior
  • z lasu- grzyby i owoce runa leśnego
  • z pola- zboża, mąką, kapusta
  • z sadu- owoce świeże i suszone

W zależności od różnych regionów Polski potrawy wigilijne trochę różnią się między sobą. W Wigilię jada się barszcz czerwony, zupę grzybową lub żur . Pamięta się o pierogach z kapustą i grzybami. Jada się kapustę z grochem lub z grzybami, śledzie, kutię, czy paszteciki z grzybami. Tradycyjnie niż może już zabraknąć sałatki jarzynowej, makowców, pierników i serników.

Potrawy postne i pełne smaku

Ważne, by dania były postne i przygotowane bez tłuszczu. Cebulka do pierogów powinna być smażona na oleju rzepakowym, podobnie jak karp i inne ryby. Często przyrządzamy rybę po grecku lub w galarecie. Zupa rybna na Pomorzu czasem zastępuje barszcz czerwony czy zupę grzybową preferowaną w innych regionach kraju.

Pstrąg i sandacz jest smacznym zamiennikiem karpia. Kompot z suszonych owoców to tradycyjny i aromatyczny napój wigilijn y. Śledź jest kolejną obowiązkową pozycją w wigilijnym menu. Ta ryba jest podawana w oleju, occie, śmietanie, czy pod pierzynką. Bogactwo potraw sprawia, że święta Bożego Narodzenia są smacznym i wyjątkowym przeżyciem. Pisaliśmy o podwyżkach cen masła. Polecaliśmy prosty przepis na pyszne ciasto z mąki i wrzątku.

barszcz
Fot. Canva/waritto

Źródło: expressbydgoski.pl

Tak uratujesz za kwaśny barszcz czerwony. To patent na wagę złota
Gotowanie mrożonych pierogów krok po kroku. Nie ma mowy, że coś się nie uda
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy