Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Te produkty zdobywają coraz większą popularność. Czy nadal trzeba płacić za nie krocie?
Fot. Shutterstock/Sundry Photography

Te produkty zdobywają coraz większą popularność. Czy nadal trzeba płacić za nie krocie?

7 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W ostatnim czasie wegetarianizm jedzenie zyskuje popularność. Czy oznacza to, ze w przyszłości mięso będzie zbędnym produktem? Tego nie wiadomo, ale przyjrzyjmy się wege produktom i sprawdźmy, ile właściwie kosztują.

Wege jedzenie zyskuje popularność

Wegetarianizm to żadna nowość, czy chwilowa moda. Można śmiało stwierdzić, że ten sposób życia i myślenia o jedzeniu istnieje od dawna. W ostatnim czasie produkty wege są na tyle popularne, że można znaleźć je już właściwie w każdym sklepie.

Co ciekawe stanowią alternatywę dla produktów mięsnych. Istnieją już wegańskie wędliny, parówki, a nawet kotlety. Przyjrzyjmy się zatem temu, z czego są zrobione oraz ile kosztują. To przecież tym wielu kieruje się podczas zakupów produktów spożywczych.

kotlety sojowe.jpg
Fot. Canva/robert6666
Robię sos z 3 składników i zalewam nim kapustę. Po chwili mam surówkę lepszą, niż w restauracji

Z czego właściwie składa się wege jedzenie?

W przeszłości wege jeżdżenia składało się głównie z soi. Obecnie w ich składzie oprócz soi można znaleźć:

  • ciecierzycę
  • fasolę
  • groch
  • soczewicę

Najczęściej są to właśnie te produkty, ponieważ zawierają w sobie najwięcej białka . W dodatku da się z nich stworzyć produkt o właściwej konsystencji. Należy pamiętać, że tylko odpowiednie procesy pozwalają stworzyć z nich produkty wege. Są więc to produkty bardzo przetworzone, dokładnie tak samo, jak mięsne parówki.

Tańszy zamiennik mięsa

Ceny wegetariańskich produktów są tak samo, jak w przypadku mięsa bardzo zróżnicowane. Jednak porównując popularne produkty, te wege wypadają zdecydowanie taniej.

Na przykład ceny sojowych szynek i parówek wąchają się od 4,99 złotych za 100 gramów do 7,49 złotych za 200 gramów tych produktów. To naprawdę dobra cena za pełnowartościowy produkt.

wege.jpg
Fot. Canva/Alexandr Milodan
W niedzielę zamiast nudnych kotletów podałem schab po bałkańsku. Mięso dosłownie rozpadało się pod widelcem
Zawijam mięso z farszem i zalewam je tą masą. Dawno nie jadłem lepszego obiadu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy