Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię sos z 3 składników i zalewam nim kapustę. Po chwili mam surówkę lepszą, niż w restauracji
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.04.2024 19:34

Robię sos z 3 składników i zalewam nim kapustę. Po chwili mam surówkę lepszą, niż w restauracji

surówka
Fot. Canva/oksanashufrych

Koniecznie spróbuj surówki z tego przepisu. Kapusta pekińska z tym obłędnym sosem sprawdzi się do każdego obiadu. Surówkę zrobisz błyskawicznie, a w dodatku tylko z kilku składników. Poznaj przepis i przekonaj się sama, jaka jest pyszna. 

Najlepsza surówka do obiadu

Nie znam lepszej surówki, która nada się do każdego obiadu. Dla mojej rodziny jest tak dobra, że mówią, iż nawet w restauracji nie jedli lepszej. Trudno się z tym nie zgodzić, bo połączenie smaków jest doskonałe.

Poniżej znajdziesz listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. Jest ich naprawdę niewiele, więc surówka nie będzie kosztowała zbyt wiele. Warto zrobić ją z tym przepisem, ponieważ jej przygotowanie trwa chwilę.

kapusta.jpg
Fot. Canva/Daniel Paskah
W niedzielę zamiast nudnych kotletów podałem schab po bałkańsku. Mięso dosłownie rozpadało się pod widelcem

Sos z trzech składników

Do przygotowania tej surówki będziesz potrzebowała kapustę pekińską oraz 3 składniki, z których zrobisz obłędny sos. Przydadzą się też podstawowe przyprawy. Wszystkie składniki oraz ich gramatura znajduje się w liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją i nie zapomnij o żadnym potrzebnym produkcie.

Składniki:

  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 25 g musztardy francuskiej
  • 35 g jogurtu naturalnego
  • 10 g miodu
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis na sos do surówki

Kapustę pekińską dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj i przełóż do miski. Skropl ją odrobina soku z cytryny oraz przypraw pieprzem i solą. Do małej miski dodaj musztardę, jogurt naturalny oraz miód. 

Produkty w małej miseczce wymieszaj na jednolity sos. Następnie przełóż go do miski z kapustą. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. 

Sos dokładnie musi oblepić kapustę, dopiero wtedy surówka będzie gotowa. Podawaj z pysznym obiadem i patrz, jak szybko znika z talerzy domowników

Poznaj przepis na idealne ciasto bez pieczenia. Wiemy też, na czym najlepiej gotować rosół.

musztarda.jpg
Fot. Canva/Olga Kriger