W niedzielę zamiast nudnych kotletów podałem schab po bałkańsku. Mięso dosłownie rozpadało się pod widelcem
Jeżeli znudziły ci się klasyczne kotlety schabowe, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz na obiad schab w nowym pysznym wydaniu. To danie na pewno zaskoczy całą twoją rodzinę. Mięso jest tak miękkie i delikatne, że rozpływa się w ustach.
Schab po bałkańsku jest najlepszy
Kotlety schabowe na niedzielny obiad to już klasyka. Jak wiadomo wszystko, co klasyczne jest dobre, ale również podlega przemianom. Dlatego od jakiegoś czasu na obiad w ostatni dzień tygodnia podaję schab po bałkańsku.
Dla mnie i dla mojej rodziny to zdecydowanie lepszy smak niż tradycje kotlety. Danie robi się bardzo łatwo, a jego smak jest nie do opisania. Zrób je i przekonaj się sama. Na pewno się nie zawiedziesz, a rodzina będzie prosiła, abyś robiła to mięso częściej.
Zawijam mięso z farszem i zalewam je tą masą. Dawno nie jadłem lepszego obiaduNie tylko schab
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście schab. Musi być dobrej jakości oraz posiadać odpowiednią świeżość. Dodatkowo będziesz potrzebować przyprawy oraz kilka składników. Nie przejmuj się, bo nie ma ich wiele i nie są zbyt drogie. Przekonasz się o tym, spoglądając na poniższą listę. Podobny przepis znajduje się na kanale PALCE LIZAĆ, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 0,5 kg schabu
- 250 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 3 czerwone papryki
- 5 ogórki kiszone
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- majrenak
- pieprz cayenne
- mielona papryka słodka
- sól
Przepis na schab po bałkańsku
Schab umyj, a następnie pokrój w cienkie paski. Mięso przełóż do miski i przypraw pieprzem cayenn, mieloną papryką słodką oraz majerankiem i solą. Dokładnie obtocz schab w przyprawach i odstaw do zamarynowania.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Papryki umyj, a następnie pokrój w cienkie słupki. Pieczarki pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Kiedy będzie gotowe, przełóż je do miski, a na tej samej patent zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż do momentu ich zmięknięcia.
Ogórki pokrój w plastry i dodaj do pozostałych składników. Dołóż pokrojone papryki oraz pomidory z puszki. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Gotowe mięso podawaj z ziemniakami i lekką sałatką. Sprawdź, jak błyskawicznie zrobić ogórki małosolne oraz poznaj przepis na niezwykle ciasto.