Smakosze.pl Przepisy Te proste gofry z piekarnika robię dla rodziny przez cały rok. Nie znam lepszego smakołyku na początek dnia
Wiktionary / Barbarossa / CC BY-SA 3.0

Te proste gofry z piekarnika robię dla rodziny przez cały rok. Nie znam lepszego smakołyku na początek dnia

13 grudnia 2023

O gofrach wciąż pokutuje opinia, że to raczej słodycze niż fragment zdrowej przekąski. Nic dziwnego, skoro kojarzymy je z nadmorskim pretekstem do wchłonięcia chmury bitej śmietany. Sprawdzają się one jednak świetnie jako podstawa pożywnego śniadania. Mój sposób podawania ich może cię do tego przekonać.

Gofry z piekarnika

Warto pamiętać, że gofry mogą być podstwą nie tylko słodkich, lecz także słonych posiłków. Z niektórymi dodatkami połączą się w takiej sytuacji lepiej, kiedy będą mniej słone i to właśnie ilość cukru najlepiej modyfikować w przepisie.

Ale poza stereotypem drogiego gofra z przyczepy w Dębkach jest jeszcze jedna rzecz, która często trzyma nas z daleka od pysznych domowych gofrów. Jest nią brak gofrownicy, której zakup to koszt nawet kilkuset złotych.

Na szczęście jest alternatywa! Kiedy ją odkryłam, gofry pojawiają się na moim stole niemal w każdym tygodniu. Chętnie robimy je całą rodziną zwłaszcza w weekendy, kiedy jest więcej czasu na pożywne śniadanie. Sekretem tym jest, że gofry można piec także w piekarniku. Żeby przypominały prawdziwe gofry, należy po prostu upiec je w odpowiednich formach. Takie formy– silikonowe lub metalowe – kupicie już za kilkanaście złotych.

gofry.jpg
Canva / Ayla Fazioli z Pexels
Siostra Anastazja nie wyobraża sobie uszek do barszczu bez tego składnika. Jest absolutnie kluczowy

Gofry z piekarnika – przepis

Przygotowując gofry trzeba koniecznie pamiętać, że nie zawsze muszą udać się idealne za pierwszym razem. Ważna jest konsystencja ciasta, a także temperatura piekarnika. Polecam wiec skorzystać z mojej metody, którą sprawdziłam już nie raz i chętnie podzielę się przepisem.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 0,1 l przegotowanej letniej wody
  • 0,2 l gorącej wody
  • 0,1 l mleka
  • 0,1 l oleju
  • 1 jajko (do słodkich gofrów można zastąpić je lub dodać rozdrobnionego widelcem mocno dojrzałego banana)
  • 4 łyżeczki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić gofry w piekarniku

Wszystkie składniki wsypuję lub wlewam do miski i mieszam mikserem powoli dodając gorącą wodę. Kiedy osiągnę gładką masę, daję jej chwilę odpocząć – to dobry moment, żeby nagrzać piekarnik do 220 stopni.

Gofry wylewam do form i piekę przez 20 minut, starannie kontrolując temperaturę piekarnika. Zawsze pilnuję, żeby dzieci, z natury łasuchy, zjadły kilka zdrowych składników, zanim na deser zjedzą swoje ulubione – z masłem orzechowym i wiórkami gorzkiej czekolady.

Projekt bez nazwy-20.jpg

Co roku na Wigilię przyrządzam ten bigos. Z tego przepisu korzystała jeszcze moja prababcia
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy 2 banany dziennie? Zmiany są wręcz nieuniknione
Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy