Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja nie wyobraża sobie uszek do barszczu bez tego składnika. Jest absolutnie kluczowy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.12.2023 21:26

Siostra Anastazja nie wyobraża sobie uszek do barszczu bez tego składnika. Jest absolutnie kluczowy

barszcz z uszkami
Canva/Geo-grafika, Facebook/siostra Anastazja

Już niedługo będziemy cieszyć się smakiem uszek z barszczem czerwonym. Te potrawy zagoszczą na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Siostra Anastazja tak lubiane uszka robi bez składnika, który zwykle jest wykorzystywany w farszu. Zastępuje go innym, jeszcze smaczniejszym dodatkiem. 

Uszka od siostry Anastazji, czyli smak tradycji w Wigilię

Uszka są jednym z wielu dań, które uwielbiamy jeść podczas kolacji wigilijnej. Smakują najlepiej z barszczem czerwonym lub z zupą grzybową. Zanim jednak zasiądziemy do stołów, uszka musimy ulepić. Pracy jest co niemiara, ale warto przygotować te potrawę, bo jest naprawdę wyborna.

Siostra Anastazja zna się na gotowaniu, jak mało kto. Robi uszka z farszem bez pieczarek, za to z dodatkiem grzybów leśnych. To one decydują o znakomitym smaku tej wigilijnej potrawy. Polecamy przepis siostry Anastazji na uszka, które zachwycą aromatem i smakiem rodzinę i gości w Wigilię. 

uszka
Canva/Karolina Grabowska
Gessler dodaje do kutii luksusowy rarytas. Nie każdy ma go w kuchni

Jak zrobić uszka z przepisu siostry Anastazji?

Składniki na farsz:

  • 70 g suszonych leśnych grzybów
  • 2 cebule
  • 20 g masła
  • 20 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 duże jajko
  • 250 ml wody o temperaturze 40 stopni
  • 30 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie uszek zaczynamy od namoczenia grzybów leśnych i zostawienia ich na noc. Po upływie tego czasu grzyby siekamy. To samo robimy z cebulą, a na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i grzyby. Podsmażamy, aż zmiękną.

Następnie na patelnie wsypujemy bułkę tartą, by wchłonęła nadmiar płynu. Teraz możemy przygotować ciasto na uszka. Przesiewamy mąkę na stolnicę, usypujemy z niej kopiec, a na górze robimy dziurkę. Wbijamy w nią jajko, dolewamy oliwę i stopniowo ciepłą wodę. 

Uszka od siostry Anastazji pełne leśnego aromatu

Teraz wyrabiamy ciasto na uszka. Powinno mieć ono jednolitą konsystencję. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu odrywamy kawałki ciasta i rozwałkujemy na cienki placek. 

Wycinamy z ciasta kółka przy pomocy kieliszka. Na każde wycięte kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu grzybowego i sklejamy dokładnie brzegi. Gotowe uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut od ich wypłynięcia. Podajemy z barszczem czerwonym, z którym najlepiej smakują. Pisaliśmy o tym, czym zastąpić uszka na Wigilię. Podawaliśmy przepis na uszka z pieczarkowym farszem. 

barszcz z uszkami
Canva/teine

Źródło: polki.pl