Siostra Anastazja nie wyobraża sobie uszek do barszczu bez tego składnika. Jest absolutnie kluczowy
Już niedługo będziemy cieszyć się smakiem uszek z barszczem czerwonym. Te potrawy zagoszczą na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Siostra Anastazja tak lubiane uszka robi bez składnika, który zwykle jest wykorzystywany w farszu. Zastępuje go innym, jeszcze smaczniejszym dodatkiem.
Uszka od siostry Anastazji, czyli smak tradycji w Wigilię
Uszka są jednym z wielu dań, które uwielbiamy jeść podczas kolacji wigilijnej. Smakują najlepiej z barszczem czerwonym lub z zupą grzybową. Zanim jednak zasiądziemy do stołów, uszka musimy ulepić. Pracy jest co niemiara, ale warto przygotować te potrawę, bo jest naprawdę wyborna.
Siostra Anastazja zna się na gotowaniu, jak mało kto. Robi uszka z farszem bez pieczarek, za to z dodatkiem grzybów leśnych. To one decydują o znakomitym smaku tej wigilijnej potrawy. Polecamy przepis siostry Anastazji na uszka, które zachwycą aromatem i smakiem rodzinę i gości w Wigilię.
Gessler dodaje do kutii luksusowy rarytas. Nie każdy ma go w kuchniJak zrobić uszka z przepisu siostry Anastazji?
Składniki na farsz:
- 70 g suszonych leśnych grzybów
- 2 cebule
- 20 g masła
- 20 g bułki tartej
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 1 duże jajko
- 250 ml wody o temperaturze 40 stopni
- 30 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie uszek zaczynamy od namoczenia grzybów leśnych i zostawienia ich na noc. Po upływie tego czasu grzyby siekamy. To samo robimy z cebulą, a na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i grzyby. Podsmażamy, aż zmiękną.
Następnie na patelnie wsypujemy bułkę tartą, by wchłonęła nadmiar płynu. Teraz możemy przygotować ciasto na uszka. Przesiewamy mąkę na stolnicę, usypujemy z niej kopiec, a na górze robimy dziurkę. Wbijamy w nią jajko, dolewamy oliwę i stopniowo ciepłą wodę.
Uszka od siostry Anastazji pełne leśnego aromatu
Teraz wyrabiamy ciasto na uszka. Powinno mieć ono jednolitą konsystencję. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu odrywamy kawałki ciasta i rozwałkujemy na cienki placek.
Wycinamy z ciasta kółka przy pomocy kieliszka. Na każde wycięte kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu grzybowego i sklejamy dokładnie brzegi. Gotowe uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut od ich wypłynięcia. Podajemy z barszczem czerwonym, z którym najlepiej smakują. Pisaliśmy o tym, czym zastąpić uszka na Wigilię. Podawaliśmy przepis na uszka z pieczarkowym farszem.
Źródło: polki.pl