Smakosze.pl Przepisy Te roladki są hitem każdych imienin. Przepis dostałem od wujka kucharza
YouTube/@Kulinarne przygody

Te roladki są hitem każdych imienin. Przepis dostałem od wujka kucharza

2 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ta szybkie i smaczne roladki podbijają serca gości na każdej rodzinnej imprezie. Zrób je z tym przepisem i patrz jak szybko, znikają ze stołu. To prawdziwy hit.

Roladki tak, rolada nie

Rodzinne imprezy to nie tylko dobra okazja do spotkań ze swoimi bliskimi. To także możliwość spróbowania nowych dań, które przygotowali dla swoich gości gospodarze. Ja właśnie w taki sposób poznałem ten przepis. Byłem na imieninach, u mojego wujka, który jest kucharzem w jednym z najlepszych hoteli w Polsce.

Jako jedną z przekąsek zaserwował właśnie roladki z warzywami. To bardzo proste i nieskomplikowane w przygotowaniu danie, a jednak zachwyca smakiem i wyglądem. Wiadomo, że jemy przede wszystkim oczami, nic więc dziwnego, że roladki, ku zdumieniu wujka rozeszły się błyskawicznie. Poprosiłem go o przepis i od tamtej pory zawsze podaję je swoim gościom.

tortilla placki.jpg
Canva/@Studio Mexico
Kurze skrzydełka zalewam colą. Są pyszne, a dzieci czekają na nie cały tydzień

Proste składniki niesamowity smak

Jak wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach i dokładnie tak samo jest w tym przypadku. Smak tego dania ukryty jest w każdym składniku. Pojedynczo nie smakują tak dobrze, ale w zderzeniu z innymi to majstersztyk. Zadbaj o to, aby każdy z nich był świeży i dobrej jakości. Podobny przepis znajdziesz na kanale Kulinarne przygody, skąd pochodzą zamieszczone w tym artykule zdjęcia.

Składniki:

  • Sałata masłowa
  • jedna czerwona papryka
  • 1 ogórek gruntowy
  • kilka płatków twojej ulubione szynki
  • serek śmietankowy (świetnie pasuje też serek Philadelphia)
  • placki tortilli
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 60 g majonezu

Jak przygotować tę przekąskę?

Zacznij od przygotowania sosu. Do małej miski włóż serek śmietankowy i majonez . Wymieszaj oba te składniki na jednolity sos. Każdy placek tortilli posmaruj sosem. Zwróć uwagę, aby nie smarować przy krawędzi placka, ułatwi to późniejsze zawijanie .

Na sos ułóż plastry szynki i sera. Z umytych liści sałaty wykrój twardy środek i ułóż je płasko na połowie tortilli . Ogórka obierz i pokrój go w cienkie słupki. Paprykę umyj i pokrój w paski. Oba składniki ułóż na środku sałaty.

Następnie zacznij zawijać roladki. Pamiętaj, aby robić to ciasno. Na koniec każdą z nich zawiń w folię spożywczą. Tak zapakowane umieść na jedną godzinę w lodówce. Dopiero po tym czasie możesz je pokroić na kawałki o szerokości od 3 do 4 centymetrów. Szybkie przekąski na imprezę gotowe.

roladki.jpg
YouTube/@Kulinarne przygody
W Tłusty Czwartek cała rodzina czeka na amerykańskie pączki. Są bardzo proste, dzieci je uwielbiają
Te faworki robię z przepisu z 1931 roku. Moja rodzina nie wyobraża sobie bez nich Tłustego Czwartku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy