Kurze skrzydełka zalewam colą. Są pyszne, a dzieci czekają na nie cały tydzień
Z tą marynatą zwykłe skrzydełka z kurczaka zmieniają się w niezwykłą przygodę. Patrząc na listę składników wprost trudno uwierzyć, jak pyszna jest potrawa, która wychodzi z tego przepisu.
Skrzydełka w coli
Skrzydełka z kurczaka podbiły podniebienia młodszych pokoleń Polaków. Sprawcą jest zapewne przybyła ze Stanów Zjednoczonych moda na skrzydełka w stylu Kentucky. Jednak choć kojarzymy je z jedną międzynarodową siecią, sama potrawa ma głębszą tradycję.
Dlatego proponujemy przepis na skrzydełka domowej roboty, ale z bardzo amerykańskim akcentem. Podkreśla go cola – kolejny import zza Wielkiej Wody. Choć lepiej nie pić jej w nadmiarze, ta odrobina dodana do mięsnej marynaty z pewnością nie zaszkodzi. Przeciwnie – podbije smak niepozornego drobiowego mięsa.
Te faworki robię z przepisu z 1931 roku. Moja rodzina nie wyobraża sobie bez nich Tłustego CzwartkuCola na patelnię
Podobny przepis znaleźć można na kanale kulinarnym Ulubione przepisy, z którego pochodzą ilustracje w tym tekście. Autorzy podkreślają tam wagę dokładnego osuszenia mięsa przed wstępnym smażeniem, a po namoczeniu go w roztworze sody. To kolejny nowatorski trik kuchenny – tym razem na zmiękczenie mięsa.
Składniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 15 g sody oczyszczonej
- 20 ml sosu sojowego
- 250 ml coli
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- Olej i 30 g masła do smażenia
Smażymy amerykańskie skrzydełka
Skrzydełka płuczemy i kroimy na dwie części – dolną i górną – przecinając w górnym zgięciu. Umieszczamy je w misce, zasypujemy sodą i zalewamy wodą tak, by przykryła skrzydełka. Miskę odstawiamy na 10 minut, by mięso zmiękło.
Po upływie tego czasu wyjmujemy skrzydełka na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i rozpuszczamy masło. Układamy skrzydełka, by usmażyły się z obu stron na złocisto. Potrwa to ok. 5-10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy colę, musztardę, sos sojowy i paprykę na jednolitą masę. Zalewamy nią smażące się mięso i dusimy. Podczas duszenia obracamy kurczaka, by mięso doszło równomiernie. Potrawa będzie gotowa, kiedy nadmiar marynaty wyparuje.
Wypróbuj też przepisy na zimową zupę z marchwi i soczewicy oraz gofry z resztek ziemniaków z obiadu.