Smakosze.pl Produkty Te ryby są tak szkodliwe, że zakazali ich w wielu krajach. Polacy wciąż chętnie je jedzą
Fot. Shutterstock/sweet marshmallow

Te ryby są tak szkodliwe, że zakazali ich w wielu krajach. Polacy wciąż chętnie je jedzą

2 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Te ryby w wielu krajach są zakazane. Inne prawnie uregulowały obowiązek poinformowania klienta o ich szkodliwości. Niestety bez problemu można zakupić je w Polsce. Te ryby dostaniemy w sklepach, a także restauracjach. Spożywanie niesie za sobą zdrowotne konsekwencje.

Ryba rybie nierówna

Polacy lubią ryby , ale pod względem ilości ich spożycia daleko nam do mieszkańców innych krajów europejskich. Trendy oczywiście się zmieniają i coraz częściej na obiad przygotowujemy rybę. Jest to efektem kampanii społecznych, w których eksperci z zakresu żywienie zachęcają nas do regularnego spożywania tego typu produktów.

Okazuje się, że w Polsce w sprzedaży są również szkodliwe ryby. Co ciekawe w innych krajach zostały one zakazane, bo według badań zawierają szkodliwe substancje. O tym, jakie ryby są szkodliwe i dlaczego należy ich unikać, dowiesz się z dalszej części.

ry ba.jpg
Fot. Canva/Iridenta Florescu's Images
Ułóż kapustę kiszoną na cieście francuskim. Danie na medal

Zakazane ryby, których należy unikać

We Włoszech, czy w Japonii zakazano sprzedaży maślanych ryb. Według badań to właśnie one mają być tymi najbardziej szkodliwymi i właśnie dlatego w wyżej wymienionych krajach zostały zakazane. Przepisy nie zabraniają jednak sprzedaży tych ryb w Stanach Zjednoczonych i w pozostałych krajach Europy. Mimo to producenci są zobowiązani do informowania konsumentów o ryzyku, jakie niesie ze sobą jej spożycie. Czym jest to ryzyko i dlaczego nie powinno spożywać się maślanych ryb?

Dlaczego maślane ryby są niezdrowe?

Ryby maślane pomimo tego, że uznawane są za szkodliwe, zawierają sporo witaminy A, B oraz D, a także są bogate w selen i fosfor. Należy jednak kierować się zasadą, która mówi o tym, żeby plusy nie przysłoniły nam minusów. Według ekspertów ryby tego typu są niezdrowe, bo zawarty w nich tłuszcz może przekroczyć nawet 20 procent.

Najgorsze jest jednak to, że ryby maślane zawierają także estry woskowe, które przez ludzki organizm są nietrawione i mogą prowadzić do poważnego zatrucia, które objawia się dopiero po kilku godzinach.

Objawy zatrucia:

  • wymioty
  • biegunka
  • nudności
  • wysypka
  • wzdęcia
  • ból brzucha

W dodatku ryby maślane mogą zawierać również sporo rtęci. Dlatego odradza się ich spożywania, aby nie narażać swojego zdrowia i samopoczucia na uszczerbek. Szczególnie że na rynku dostępna jest cała masa zdrowszych ryb.

Sprawdź także przepis na tradycyjny gruziński przysmak oraz dowiedz się, co podać do czerwonego barszczu .

maślana.jpg
Fot. Canva
Prawie każdy z nas popełnia ten błąd. Pierogi mrozi się inaczej
Zrobiłam na obiad gruziński przysmak. Danie bije na głowę pierogi z mięsem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy