Prawie każdy z nas popełnia ten błąd. Pierogi mrozi się inaczej
Czy na pewno wiesz, jak właściwie mrozić pierogi? Czynność, choć łatwa i wszystkim znana, nie zawsze się udaje. Jeżeli twoje pierogi się sklejają, a po ugotowaniu rozpadają, to znak, że popełniasz jeden błąd. Dowiedz się, jak go uniknąć, a także poznaj idealny sposób mrożenie.
Pierogi nie tylko na święta
Pierogi są polskim daniem, które jako jedno z nielicznych jest rozpoznawalne na całym świecie. Nie ma się, co dziwić, bo ich smak zachwyca każdego. Choć spożywamy je przez cały rok, nie może zabraknąć ich podczas nadchodzących świąt. Na wigilijnym stole pojawią się pierogi w świątecznym wydaniu, czyli z grzybami i kapustą.
Zazwyczaj gospodynie przygotowują ich tyle, że sporą część muszą zamrozić, a dzięki temu zachować ich smak na dłużej. Wiele z nich popełnia wtedy jeden błąd, który sprawi, że pierogi ucierpią podczas ponownego gotowania. O jakie przewinienie chodzi?
Poszedł na jarmark świąteczny na bigos, krokiety i pierogi. „Szczerze po prostu szkoda gadać"Największy błąd podczas mrożenia
Nawet najlepsi kucharze popełniają błędy. Najważniejsze jednak jest to, aby je wyeliminować i już nigdy więcej ich nie popełniać. Poważny błąd wkrada się również w pracę wielu domowych kucharek i kucharzy, podczas mrożenia pierogów. Zazwyczaj pierogi najpierw są gotowane, później pozostawia się je do wystudzenia, a na końcu trafiają do foliowych worków, a te znajdują swoje miejsce w zamrażalniku. Sporym przewinieniem jest gotowanie pierogów, które po ponownym odgrzaniu będą zbyt delikatne i będą się rozpadały.
Czy to oznacza, że pierogi należy mrozić na surowo? Absolutnie, pod żadnym pozorem nie należy tego tradycyjnego przysmaku przechowywać na surowo. Jest zdecydowanie lepszy sposób, dzięki któremu pierogi po ugotowaniu będą idealne i co najważniejsze – nie rozkleją się.
Jak poprawnie mrozić pierogi?
Skoro nie gotowanie to co? Okazuje się, że przed zamrożeniem pierogów należy je najpierw zblanszować. Czynność polega na chwilowym zanurzeniu pierogów w gotującej się wodzie. W ten sposób unikniesz sklejenia się pierogów, dzięki czemu po ugotowaniu nie powstaną w cieście dziury, przez które przysmak się rozpadnie.
Blanszowanie pierogów w praktyce wygląda tak, że w dużym garnku należy zagotować wodę z łyżeczką soli. Kiedy zacznie wrzeć, należy włożyć pierogi i blanszować je przez 30 sekund. Następnie wystarczy pozostawić je, do wystygniecie, a następnie zamrozić w przeznaczonych do tego foliowych workach.
Sprawdź także, jak znany krytyk ocenił jarmark bożonarodzeniowy oraz sprawdź, jakie produkty kupisz taniej.