Smakosze.pl Przepisy Te wielkanocne pierogi zachwyciły Roberta Makłowicza. Są znane w jednym regionie Polski
Fot. Canva/barol16, Facebook/Robert Makłowicz

Te wielkanocne pierogi zachwyciły Roberta Makłowicza. Są znane w jednym regionie Polski

5 marca 2024

Wielkanocne pierogi z przepisu Roberta Makłowicza zyskają uznanie smakoszy. Wszystko przez farsz, który jest jadany w jednym z najpiękniejszych regionów Polski. Takie danie warto przyrządzić na Wielkanoc i zaskoczyć tym smakiem gości.

Pierogi rodem z Podlasia

Pierogów nikomu nie trzeba przedstawiać. Lubimy jeść te z kapustą i grzybami, z mięsem, czy z owocami. Popularne są też pierogi z twarożkiem na słodko. Jednak w jednym z regionów Polski jada się pierogi z wyjątkowym farszem. Na Podlasiu to danie wypełnione jest farszem z soczewicy i boczku.

Ten smak urzekł Roberta Makłowicza, który w jednej ze swoich podróży zawędrował na Podlasie. Polecam przepis, który warto wypróbować w swojej kuchni . Smakowite pierogi z soczewicą i boczkiem na Wielkanoc będą jak znalazł. Na każdą inną okazję też, bo są po prostu pyszne i można jeść je na okrągło.

pierogi
Fot. Canva/titoslack

Jak zrobić pierogi z soczewicy i boczku według przepisu Roberta Makłowicza?

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól

Składniki:

  • ½ kg zielonej soczewicy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od ugotowania soczewicy w osolonej wodzie. Gdy już będzie miękka, odcedź ją. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, a gdy boczek się wytopi, to dodaj cebulę. Następnie składniki wymieszaj z soczewicą i dopraw do smaku.

Mąkę przesiej do miski, na środku zrób wgłębienie, wbij jajko, wlej mleko, wodę, dopraw solą, pieprzem. Wymieszaj składniki i wyrabiaj ciasto tak, by było gładkie i elastyczne. Rozwałkuj je na cienko i szklanką wycinaj kółka. Nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia pierogów.

Pierogi, które czarują smakiem

Pierogi z farszem z soczewicy i boczku podaj z omastą z cebulki. Będą smakować wyśmienicie podczas wielkanocnego posiłku. Wyjątkowy farsz sprawi, że potrawa szybko zniknie z talerzy i każdy będzie chciał poznać przepis na to smaczne danie rodem z Podlasia. Robert Makłowicz zaprezentował pyszny sposób na tę potrawę.

Przyrządź ją na Wielkanoc i zaskocz tym smakiem swoich bliskich. Pierogi z soczewicą i boczkiem są też pyszne odsmażane na patelni . Danie warte jest wypróbowania i poznania smaku Podlasia. Pisaliśmy o tym, jak przygotować smakołyk z paluszków solonych i czekolady. Podawaliśmy też przepis na domowy majonez.

pierogi
Fot. Canva/lbarro11

Źródło: kuchnia.wp.pl

Nie do wiary, co Biedronka drukuje na paragonach. Klienci nie kryją zdumienia
Dietetyk poleca tę zupę kobietom po 50 roku życia. Ma ogrom niezwykłych zalet
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy