Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Dietetyk poleca tę zupę kobietom po 50 roku życia. Ma ogrom niezwykłych zalet

Dietetyk poleca tę zupę kobietom po 50 roku życia. Ma ogrom niezwykłych zalet

zupa
Fot:YouTube/MarekSkoczylasPL

Jeśli skończyłaś 50 lat, to koniecznie poznaj przepis dietetyka Marka Skoczylasa na smaczną i zdrową zupę. Jej jedzenie szczególnie wskazane jest paniom właśnie w tej grupie wiekowej. W tekście poniżej wyjaśniamy, dlaczego warto ją jeść i jak ugotować zupę, która dobroczynnie działa na zdrowie. 

Zdrowa zupa, czyli coś dla pań

Dietetyk Marek Skoczylas poleca zupę, po którą warto, by sięgnęły panie po 50. roku życia. Smaczna i zdrowa potrawa wzmacnia kości i chroni je przed osteoporozą. Kobiety po menopauzie są dużo bardziej narażone na rozwój tej choroby. Dietetyk tak mówi o osteoporozie w opublikowanym filmiku na kanale YouTube:

Choroba powoduje, że kości dosłownie łamią się same. Dzieje się tak z powodu zmian hormonalnych w ciele kobiety

Marek Skoczylas dalej wyjaśnia:

Niższy poziom estrogenów, czyli hormonów żeńskich zwiększ ryzyko rozwoju osteoporozy, ale jak się okazuje nie jesteśmy bezsilni. Możemy w wyraźny sposób zmniejszyć to ryzyko

Dietetyk wskazuje tu na tanie, naturalne i łatwo dostępne rozwiązania. Jednym z nich jest sekretna zupa, którą warto ugotować. 

zupa
Fot. YouTube/MarekSkoczylasPL
Domownicy zjedli to ciasto w jeden dzień. Jest pyszne, łatwe do zrobienia i kolorowe

Zupa, która wzmacnia kości i pysznie smakuje

Marek Skoczylas powołuje się na badania z 2023 roku, które dowodzą, że połączenie kurkumy z imbirem w tym samym czasie, wzmacnia kości u kobiet po menopauzie. Dzięki tym dwóm przyprawom tanio i bezpiecznie zadbamy nasze kości. Dlaczego połączenie kurkumy z imbirem działa tak doskonale na kości? Dietetyk tłumaczy:

Imbir zawiera bardzo unikalną cząsteczką, która nazywa się cedrol. Hamuje ona rozwój osteoporozy w wyniku niedoboru żeńskich hormonów płciowych

Tak zupa, która wzmacnia kości, jest smaczna, ale też niezwykle odżywcza. Oprócz przypraw zrobimy ją z cebuli, czosnku i marchewki. Potrawa zawiera też komosę ryżową, która jest ceniona ze względu na wartości odżywcze, ale też właściwości bezglutenowe. Dlatego bez obaw mogą ją jeść osoby z nietolerancją glutenu. 

Jak ugotować zupę, która wzmacnia kości?

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 80 g kosmosy ryżowej
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kroimy cebulę, marchewkę i seler. Do warzyw dodajemy oliwę i podgrzewamy 3 minuty. Kroimy czosnek, imbir i z kurkumą oraz płatkami chili dodajemy do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy. 

Wlewamy bulion warzywny i dodajemy komosę ryżową. Gotujemy około 30 minut, a pod koniec wlewamy ocet jabłkowy, doprawiamy sola i pieprzem. Zupę przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Pisaliśmy, jak nafaszerować gołąbki nietypowym i pysznym nadzieniem. Polecaliśmy przepis na zapiekankę naleśnikową ze znakomitym farszem. 

zupa
 Fot.YouTube/MarekSkoczylasPL

Źródło: YouTube/@MarekSkoczylasPL

Zdjęcia: screen YouTube/@MarekSkoczylasPL