Smakosze.pl Przepisy Te ziemniaczane gniazdka robię na obiad co kilka dni. Rodzina za nimi przepada, każdy chce dokładkę
YouTube/@Lecker schnell

Te ziemniaczane gniazdka robię na obiad co kilka dni. Rodzina za nimi przepada, każdy chce dokładkę

28 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jesteś zabiegana, więc z całą pewnością przyda ci się ten przepis na szybki obiad. Nie tylko ze względu na czas jego przygotowania, ale też dlatego, że zachwycisz nim swoją rodzinę. Gniazdka z ziemniaków wypełnione sycącym farszem posmakują każdemu. Sprawdź poniżej, jak proste jest ich wykonanie.

Szybki obiad to najlepszy obiad

Przepis na ten szybki obiad znalazłem, kiedy wypadła moja kolej na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. Wtedy totalnie zapomniałem, że to ten dzień, ale z pomocą tego przepisu udało się. Od tamtej pory muszę robić ten obiad przynajmniej raz w tygodniu.

Osoba, która robi to danie, będzie zachwycona łatwością i krótkim czasem przygotowania. Natomiast ci konsumujący będą w siódmym niebie. To proste połączenie smaków i składników jest naprawdę piorunujący.

krojenie zeimniaka.jpg
Canva/@Savushkin
Tu kupisz najlepszą kiszoną kapustę, eksperci nie mają wątpliwości. Wielki test Smakoszy

Ziemniaki i tylko parę składników

Podstawowym składnikiem tego dania są ziemniaki. Jak wiadomo, najlepiej smakują w połączeniu z mięsem. Tak właśnie będzie i w przypadku tego sposobu na szybki obiad. Zerknij na listę składników i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Lecker schnell, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 150 g sera żółtego w kostce
  • 0,7 kg mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przepis na szybki obiad

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w małą kostkę i ugotuj . Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.

Paprykę umyj i pokrój w kostkę . Na rozgrzaną patelnię wsyp cebulę oraz paprykę. Podsmażaj do zeszklenia .

Dopiero wtedy przełóż mielone mięso. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką . Całość wymieszaj.

Pomidora pokrój w małą kostkę i dołóż go do podsmażonego mięsa . Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj.

Ugotowane ziemniaki odcedź, a następnie rozbij na jednolitą masę . Koperek posiekaj, dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Z ziemniaczanej pulpy uformuj kulki o średnicy około 6 centymetrów . Ułóż je w prostokątnym naczyniu żaroodpornym i zrób w nich zagłębienie.

Na spód każdego zagłębienia wsyp starty ser żółty, a na niego ułóż mięsny sos . Wierzch każdego takiego gniazdka posyp serem. Zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez 10 minut . Szybki obiad gotowy. Sprawdź, gdzie kupisz najlepszą kiszoną kapustę oraz jak wykorzystać rosół .

smazenie mielonego mięsa.jpg
Canva/@Slatan
Żadna pomidorowa. Zimą na rosole gotuję tę sycącą i treściwą zupę
Lewandowska robi zapiekankę inaczej niż wszyscy. Wybiera składniki, o których nikt by nie pomyślał
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy