Smakosze.pl Przepisy Te ziemniaczane gniazdka robię na obiad co kilka dni. Rodzina za nimi przepada, każdy chce dokładkę
ziemniaki
Fot. YouTube/Lecker schnell

Te ziemniaczane gniazdka robię na obiad co kilka dni. Rodzina za nimi przepada, każdy chce dokładkę

28 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jesteś zabiegana, więc z całą pewnością przyda ci się ten przepis na szybki obiad. Nie tylko ze względu na czas jego przygotowania, ale też dlatego, że zachwycisz nim swoją rodzinę. Gniazdka z ziemniaków wypełnione sycącym farszem posmakują każdemu. Sprawdź poniżej, jak proste jest ich wykonanie.

Szybki obiad to najlepszy obiad

Przepis na ten szybki obiad znalazłem, kiedy wypadła moja kolej na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. Wtedy totalnie zapomniałem, że to ten dzień, ale z pomocą tego przepisu udało się. Od tamtej pory muszę robić ten obiad przynajmniej raz w tygodniu.

Osoba, która robi to danie, będzie zachwycona łatwością i krótkim czasem przygotowania. Natomiast ci konsumujący będą w siódmym niebie. To proste połączenie smaków i składników jest naprawdę piorunujący.

krojenie zeimniaka.jpg
Fot. Canva/Savushkin
Popularny dyskont dodaje masło do zakupów. Trzeba się pospieszyć, promocja za chwilę się kończy

Ziemniaki i tylko parę składników

Podstawowym składnikiem tego dania są ziemniaki . Jak wiadomo, najlepiej smakują w połączeniu z mięsem. Tak właśnie będzie i w przypadku tego sposobu na szybki obiad. Zerknij na listę składników i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Lecker schnell, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 150 g sera żółtego w kostce
  • 0,7 kg mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Przepis na szybki obiad

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w małą kostkę i ugotuj . Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.

Paprykę umyj i pokrój w kostkę . Na rozgrzaną patelnię wsyp cebulę oraz paprykę. Podsmażaj do zeszklenia .

Dopiero wtedy przełóż mielone mięso. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką . Całość wymieszaj.

Pomidora pokrój w małą kostkę i dołóż go do podsmażonego mięsa . Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj.

Ugotowane ziemniaki odcedź, a następnie rozbij na jednolitą masę . Koperek posiekaj, dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Z ziemniaczanej pulpy uformuj kulki o średnicy około 6 centymetrów . Ułóż je w prostokątnym naczyniu żaroodpornym i zrób w nich zagłębienie.

Na spód każdego zagłębienia wsyp starty ser żółty, a na niego ułóż mięsny sos . Wierzch każdego takiego gniazdka posyp serem. Zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez 10 minut . Szybki obiad gotowy. Sprawdź, gdzie kupisz najlepszą kiszoną kapustę oraz jak wykorzystać rosół .

smazenie mielonego mięsa.jpg
Fot. Canva/Slatan
To prawdziwa obsesja Makłowicza. W wywiadzie zdradził wstydliwą prawdę o sobie
Gotuję liście laurowe z jabłkami. Ta herbata działa lepiej niż syrop z imbiru lub czosnku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Kulturoznawca i dziennikarz z wykształcenia. Od początku swojej kariery związany z grupą mediową Iberion. Jako redaktor serwuje dla Was kulinarne porady i przekazuje najświeższe informacje ze świata kulinariów w postaci newsów. W 2024 roku relacjonował wydarzenia z Dolnego Śląska dotkniętego powodzią. Jako reporter rozmawia z seniorami, poznając ich zdanie na temat kulinarnych trendów, cen i tego, co w programach kulinarnych im się nie podoba.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl