Gotuję liście laurowe z jabłkami. Ta herbata działa lepiej niż syrop z imbiru lub czosnku
Liście laurowe to nie tylko przyprawa użyteczna w kuchni. Przygotuj z niej herbatę, której jedną z wielu zalet jest wzmocnienie odporności. Dowiedz się, dlaczego także z innych powodów warto pić herbatę z liści laurowych i jabłka, a później przygotuj ją według sprawdzonej receptury.
Herbata z liści laurowych jest dobra na wszystko
Wraz z rozwijaniem się zimy rozwinął się także sezon zachorowań na grypę i przeziębienia. Nic więc dziwnego, że niektórzy ratują się gotowymi preparatami z aptek, a jeszcze inni stawiają na domowe sposoby. Czosnek, imbir, a nawet miód, pomimo swoich właściwości są bez szans, jeżeli w grę wchodzi herbata z liści laurowych i jabłka.
Napój, choć powstaje z połączenia nietypowych składników, ma wiele zalet. Najważniejsza jest jednak ta, dzięki której wzmocnisz odporność. Wystarczy regularnie spożywać przygotowaną herbatę, a efekty będą zauważalne od razu.
Pokrój banany na plasterki i ułóż na cieście francuskim. Ten ekspresowy deser podam na 3 KróliLiście laurowe i jabłka, czyli niezwykłe połączenie
Choć liście laurowe i jabłka leżą na dwóch przeciwstawnych biegunach, okazuje się, że w połączeniu mają prozdrowotne działanie. Owoc zawiera przeciwutleniacze, a te z kolei mają działanie przeciwzapalne. Z kolei przyprawa pozytywnie wypływa na pracę serca oraz obniża poziom ciśnienia we krwi. Według badań liście laurowe mogą także złagodzić stres oraz regulować poziom cukru we krwi.
Przygotowana z tych składników herbata ma same zalety. Nie tylko wpłynie na odporność, ale poprawi także funkcjonowanie całego organizmu. Poniżej znajdziesz przepis, z którego przygotujesz tę prozdrowotną herbatę.
Herbata z liści laurowych – jak zaparzyć?
Zanim przystąpisz do zaprzenia herbaty, przygotuj potrzebne składniki. Niezbędne są:
- 3 liście laurowe
- 1 jabłko
- 1 l wody.
Zacznij od dokładnego umycia jabłka. Następnie przekrój owoc, dzieląc go na cztery części. Z każdej z nich usuń gniazda nasienne. Teraz pokrój je na mniejsze kawałki. Do garnka wodę i doprowadź ją do wrzenia.
Dopiero wtedy dodaj liście laurowe i gotuj je przez 5 minut. Przełóż do niego jabłka, a garnek przykryj i pozostaw na 10 minut. Herbatę pij codziennie rano na czczo lub tuż przed snem. Napój spożywaj maksymalnie przez dwa tygodnie, a później zrób 10-dniową przerwę.
Sprawdź także, jak w opinii krytyka wypadł devolay od Magdy Gessler oraz poznaj przepis na niecodzienne ciasto.