Tego dodatku używam do kawy od dawna. Zastępuje cukier, a mój organizm tyko zyskuje
Cukier jest chyba najbardziej popularnym dodatkiem do kawy. Wiele osób nie wyobraża sobie filiżanki napoju bez niego. Ja jednak już dawno zamieniłam go na inny, znacznie zdrowszy składnik. Zyskuję dużo więcej, niż tyko walory smakowe.
Kawa z cukrem to przeżytek
Cukier dodany do kawy ma tylko jedno zadanie. Ma wzbogacić jej smak i sprawić, by była smaczniejsza. Poza tym nie ma żadnego dobrego wpływu na nasz organizm, a wręcz przeciwnie. A gdyby tak zamienić go na zupełnie inny składnik? Gwarantuję, że poranna kawa tylko na tym zyska.
Dobrze znaną przyprawę zaczęłam wsypywać do kawy już dawno. Zazwyczaj nie kojarzy się ona jednak z tym gorącym napojem. Ten sposób pokochają miłośnicy ostrzejszych smaków, ale jestem pewna, że każdy jest w stanie docenić to korzystne połączenie. Koniecznie sprawdźcie poniżej, jakie są zalety picia kawy z chili.
Jakie są zalety picia kawy z chili?
Chili kojarzy nam się z charakterystycznym, ostrym smakiem. Pomysł, by dodać je do kawy może wydawać się absurdalny. Warto jednak skusić się na taki eksperyment i stopniowo zacząć wprowadzać suszoną papryczkę do swojej diety . Zalewy są nieocenione, zwłaszcza przy obecnej porze roku .
Słynne ostre warzywo pozytywnie wpływa na metabolizm . Rozgrzewa bowiem organizm, przez co przyspiesza trawienie. Dzięki temu poprawia nasze samopoczucie i oczywiście pomaga schudnąć . To jednak nie koniec zalet picia kawy z chili.
Przyprawa ta wzmacnia odporność i wspomaga naszą koncentrację . Jest to szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowym. Przyrządzenie kawy z chili jest do tego wszystkiego banalnie proste . Jak ją zrobić? Zdradzamy w dalszej części artykułu.
Jak zrobić kawę z dodatkiem chili?
Sposobów na kawę z chili jest kilka . Najłatwiej jest zaparzyć czarną kawę i doprawić ją odrobiną proszku. Jeśli chcemy nieco złagodzić smak, możemy zrobić to przy pomocy mleka .
Nieco bardziej aromatyczne będzie wykorzystanie płatków chili lub ususzenie papryczki samodzielnie w domu . Następnie mielimy ją w młynku lub ucieramy w moździerzu. Szczypta dodana do filiżanki znacznie poprawi właściwości kawy.
Jeśli mamy ochotę na kawę deserową, możemy pokusić się o dodatek gorzkiej czekolady . Ta współgra z chili wprost idealnie. Nie polecamy jednak słodzenia kawy cukrem, dodawania bitej śmietany czy innych kalorycznych produktów. Koniecznie spróbuj niezwykłej kawy z chili . Zamiast chili możesz dodać do kawy także ten składnik . Taki sposób parzenia kawy pokazał mi znajmy, jestem zachwycona .