Rodzina cały czas mnie prosi o ciasto marchewkowe. Całe szczęście znam najszybszy przepis
Ciasto marchewkowe słynie z miękkiej, wilgotnej i gęstej konsystencji. Jest doskonałym deserem na jesienne wieczory. Moja rodzina je uwielbia, a ja piekę wyśmienite ciasto, które zawsze się udaje. Gwarancją kulinarnego sukcesu jest ten szybki przepis.
Ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje
Czy lubicie ciasto marchewkowe? Moja rodzina je uwielbia. Smak tego ciasta potrafi zdrowo uzależnić. Ulegam prośbom moich bliskich i często piekę ciasto z marchewką w roli głównej.
Polecam Wam mój wyjątkowo szybki przepis na ten znakomity jesienny deser. Do tego aromatyczna kawa czy herbata i niczego więcej do szczęścia nam nie trzeba. Ciasto marchewkowe jest obłędnie pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu.
Te błyskawiczne kluseczki robię z 3 składników. Pasują do wszystkiego, od zup po dania główneJak zrobić ciasto marchewkowe?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki sody
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 3 duże jajka
Przygotowanie ciasta marchewkowego zaczynamy od obrania i starcia marchewki na tarce o drobnych oczkach. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Teraz do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Natomiast do drugiej miski wbijamy jajka i wlewamy olej.
Zawartość dwóch misek łączymy i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Na końcu dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut. Ciasto możemy ozdobić lukrem, posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.
Ciasto marchewkowe na jesienny deser
Ciasto marchewkowe jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że zawsze się udaje. Smak tego wypieku wprost zachwyca. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie i tak pachnące, że trudno mu się oprzeć.
To ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Jednak w Polsce też jest lubiane. Ten przepis sprawił, że moja rodzina zajada się tym deserem. Dlatego robię go wyjątkowo często. Ciasto marchewkowe zawsze się udaje. Pisaliśmy o przepisie na wyśmienity makowiec. Radziliśmy, jak zrobić pyszne ciasto o smaku wafelków Grześków.
Źródło: czteryfajery.pl