Smakosze.pl

Canva/MarkGillow

Rodzina cały czas mnie prosi o ciasto marchewkowe. Całe szczęście znam najszybszy przepis

17 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ciasto marchewkowe słynie z miękkiej, wilgotnej i gęstej konsystencji. Jest doskonałym deserem na jesienne wieczory. Moja rodzina je uwielbia, a ja piekę wyśmienite ciasto, które zawsze się udaje. Gwarancją kulinarnego sukcesu jest ten szybki przepis. 

Ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje

Czy lubicie ciasto marchewkowe? Moja rodzina je uwielbia. Smak tego ciasta potrafi zdrowo uzależnić. Ulegam prośbom moich bliskich i często piekę ciasto z marchewką w roli głównej. 

Polecam Wam mój wyjątkowo szybki przepis na ten znakomity jesienny deser. Do tego aromatyczna kawa czy herbata i niczego więcej do szczęścia nam nie trzeba. Ciasto marchewkowe jest obłędnie pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. 

ciasto marchewkowe
Canva/Torri Photo
kluski

Te błyskawiczne kluseczki robię z 3 składników. Pasują do wszystkiego, od zup po dania główne

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 3 duże jajka

Przygotowanie ciasta marchewkowego zaczynamy od obrania i starcia marchewki na tarce o drobnych oczkach. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Teraz do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Natomiast do drugiej miski wbijamy jajka i wlewamy olej.

Zawartość dwóch misek łączymy i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Na końcu dodajemy startą marchewkę i mieszamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut. Ciasto możemy ozdobić lukrem, posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.

Ciasto marchewkowe na jesienny deser

Ciasto marchewkowe jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że zawsze się udaje. Smak tego wypieku wprost zachwyca. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie i tak pachnące, że trudno mu się oprzeć.

To ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Jednak w Polsce też jest lubiane. Ten przepis sprawił, że moja rodzina zajada się tym deserem. Dlatego robię go wyjątkowo często. Ciasto marchewkowe zawsze się udaje. Pisaliśmy o przepisie na wyśmienity makowiec. Radziliśmy, jak zrobić pyszne ciasto o smaku wafelków Grześków. 

ciasto
Canva/Lucas Ribeiro Avila

Źródło: czteryfajery.pl

leniwe

Zrobiłam pierogi leniwe z przepisu z 1895 roku. W życiu nie jadłam lepszych

CZYTAJ DALEJ
rosół

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >