Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te błyskawiczne kluseczki robię z 3 składników. Pasują do wszystkiego, od zup po dania główne
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.11.2023 15:29

Te błyskawiczne kluseczki robię z 3 składników. Pasują do wszystkiego, od zup po dania główne

kluski
YT/Street Kitchen

Czy chcecie poznać przepis na obłędnie smaczne kluseczki? Są proste w przyrządzeniu i tak uniwersalne, że pasują do niemal wszystkich dań. Robię je błyskawicznie z zaledwie 3 składników. Warto je mieć w swoim kuchennym arsenale

Kluski, które podbiją twoje podniebienie

Kluski możemy jeść samodzielnie lub dodawać je do rozmaitych potraw. Pasują do zup i smakują z sosami. Te, które ja robię są do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wracam do tego przepisu regularnie.

Zaletą tych klusek jest wyjątkowo prosty skład, wyśmienity smak i błyskawiczne przygotowanie. Odkąd mam ten przepis to często robię kluski. Są tak pyszne, że trudno sobie odmówić dokładki. Polubią je nawet najbardziej wybredne osoby. 

ciasto na kluski.jpg
Canva / ninikas
Ten przepis na karkówkę dostałam od cioci. Teraz jest wielkim hitem w moim domu

Jak zrobić kluski z 3 składników?

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka

Przygotowanie tych błyskawicznych klusek zaczynamy od wsypania mąki do blendera. Następnie dodajemy sól, jajka i stopniowo wodę. W sumie będzie nam potrzeba ½ szklanki wody. Wszystko blendujemy na wolnych obrotach. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.

Do gotującej się wody w garnku wlewamy odrobinę oleju i mieszamy. Teraz przy pomocy tarki, tak żeby mieć otwór od tarki blisko siebie, nakładamy ciasto i przecieramy się przez tarkę. Ciasto będzie wpadać do garnka. Kluseczki możemy nakładać do garnka też po prostu łyżeczką.

Kluseczki, które od razu polubisz

Gdy kluski wypłyną, to możemy je powoli partiami wyjmować z garnka. Warto też to danie przygotować dzień wcześniej i gdy potrzebujemy, po prostu je podsmażyć. Wówczas będą smakowały jeszcze lepiej. Te kluski sprawdzą się jako samodzielna potrawa z dodatkiem sera.

Można dodać je też do zup, dań mięsnych i sosów grzybowych. Malutkie kluseczki są delikatne, bardzo smaczne i zjecie je ze smakiem. U mnie w domu cieszą się dużym powodzeniem. Pisaliśmy, jak zrobić kluski śląskie z przepisu kucharki. Radziliśmy też, jak przyrządzić kluski leniwe. 

kluski
YouTube/@SkutecznieTv

Źródło: YouTube/@SkutecznieTv