Tego lata dodaj do omletu uwielbiane sezonowe warzywo. Będzie smakował jak marzenie
Omlet jest idealnym pomysłym na wakacyjne śniadanie. Latem warto wzbogacić je o sezonowy dodatek - cukinię. Tak podany będzie smakował niczym z najlepszych restauracji. Prosty, szybki i sycący posiłek z pewnością podbije niejedno podniebienie.
Wakacyjny omlet z dodatkiem cukinii - ideał na śniadanie
Znudziły Ci się owsianki i jajecznice? Tego lata przygotuj sezonowy omlet z cukinią. Danie robi się w mgnieniu oka, a jego smak pamięta się na długo. Smak potrawy dodatkowo podkreślają aromatyczne przyprawy m.in. kurkuma.
Do omletu poza cukinią możesz dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną w pióra cebulę . Danie będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiące.
Lista składników na wakacyjny omlet
- 1 cukinia
- 4 jajka
- szczypta kurkumy
- szczypta ziół prowansalskich
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- olej
Jak przygotować sezonowy omlet?
Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy minutę na oleju, a następnie doprawiamy do smaku kurkumą oraz ziołami prowansalskim i. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem i wylewamy na patelnię do cukinii.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przykrywamy patelnię przykrywką i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż omlet się zetnie. Na koniec omlet doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ulubionym pieczywem . Smacznego!
Miłośnikom wytrawnych śniadań polecamy również przepis na jajeczne muffiny z dodatkiem papryki oraz pastę z kiszonych ogórków w sam raz do kanapek!