Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra pokazała mi przepis na paprykę po chorwacku. Bije na głowę inne przetwory o stokroć
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.07.2023 16:08

Siostra pokazała mi przepis na paprykę po chorwacku. Bije na głowę inne przetwory o stokroć

papryka po chorwacku
YouTube/@KuchniaMarioli

Papryka wzbogaca nasze dania i dodaje im smaku. Możemy jeść ją na surowo, dodawać do sałatek, marynować, faszerować lub grillować. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu i przygotować paprykę po chorwacku. Ten bałkański smak was zachwyci. Jest wyrazisty i bardzo oryginalny. 

Niezwykły patent na przetwory z papryki

Papryka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy ją jeść na surowo, marynować, dodawać do sałatek i grillować. To lubiane warzywo dostarczy nam witamin: A, C oraz E. Oprócz tego papryka jest świetnym źródłem błonnika, kwasu foliowego i polifenoli, które mają działanie antynowotworowe.

Jedzenie papryki poprawia stan włosów, paznokci i obniża ciśnienie krwi. Ma też działanie przeciwbólowe i wspomaga pracę układu trawiennego. Polecamy przepis na paprykę po chorwacku, która będzie smakować całej rodzinie. 

Ten patent na bób pokazała mi ciocia. Nigdy nie robię go inaczej, każdy zajada aż się uszy trzęsą

Jak przygotować paprykę po chorwacku?

Składniki:

  • 15 dużych czerwonych papryk
  • 250 g musztardy
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 200 ml octu 10%
  • 200 ml wody
  • 6 liści laurowych
  • 10 kulek pieprzu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Do garnka wlewamy wodę, ocet, liście laurowe, kulki pieprzu, ziela, sól i pieprz. Zalewę ogrzewamy do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dokładamy paprykę, która puści soki.

Całość gotujemy ok. 10 minut. Przygotowujemy musztardę, mogą być różne rodzaje. Mieszamy i dodajemy miód lub cukier. Paprykę odcedzamy z zalewy- powinna ostygnąć. Wyjmujemy ziele i pieprz z niej. Dodajemy zalewę musztardową i mieszamy. Nakładamy do słoiczków i wierzch uciskamy. Słoików nie pasteryzujemy.

Papryka po chorwacku, czyli smak Bałkanów

Papryka po chorwacku jest pysznym dodatkiem do dań mięsnych, pieczywa i kanapek. Swój smak zawdzięcza mieszance musztard i miodu. Paprykę w ten sposób przygotujemy szybko i pamiętajmy, że słoików nie pasteryzujemy. Paprykę po chorwacku możemy też wykorzystać do różnego rodzaju farszów.

Takie danie pozwoli nam posmakować Bałkanów i poznać bliżej tę kuchnię. Jest ona wyrazista, aromatyczna i pełna smaku. Papryka tak przyrządzona będzie pysznym wspomnieniem lata. Pisaliśmy o tym, jak kroić paprykę.  Podawaliśmy też przepis na paprykę faszerowaną. 

papryka po chorwacku
Canva/photographer

Źródło: YouTube/@KuchniaMarioli