Idealna do kanapek pasta z kiszonych ogórków
Pasta kanapkowa jest pysznym dodatkiem, który może zastąpić masło, a także inne składniki, jak szynka czy ser. W tym przepisie zawarty został kiszony ogórek oraz nasiona słonecznika. Takie połączenie smakuje każdemu miłośnikowi past kanapkowych.
Pasta na kanapki należy do grupy wygodnych dodatków - wystarczy rozsmarować ją na pieczywie i pyszny posiłek jest gotowy. Dlatego tak często jada się ją na śniadanie oraz kolacje.
Miks kwaśnych ogórków kiszonych, delikatnych nasion słonecznika, a także odrobiny czosnku świetnie ze sobą współgrają, tworząc na chlebie czy bułce prawdziwą kompozycję smakową.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pastę kanapkową z kiszonych ogórków
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
szklanka łuskanego słonecznika
3 kiszone ogórki
kilka łyżek wody z ogórków
koperek
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Zacznij od wrzucenia nasion słonecznika do szklanki lub miseczki i zalania go wodą. Przykryj i odstaw na całą noc, aby woda wsiąkła w słonecznika. O poranku następnego dnia odlej ją.
Do wysokiego pojemnika przesyp nasiona słonecznika, ogórki kiszone pokrojone w mniejsze kawałki, ząbek czosnku, wodę z ogórków oraz oliwę. Zmiksuj całość na gładką pastę.
Dodaj do niej świeżo siekany koperek, dopraw pieprzem oraz solą i zamieszaj. Przechowuj pastę w lodówce. Podawaj ze świeżym pieczywem - najlepiej zrobionym na zakwasie. Smacznego.
Źródło: canva/OlenaMykhaylova, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane nie ściemnieją - Magda Gessler ma niezawodny patent
Co zrobić by kluski śląskie nie wyszły twarde?
Źródło: figasmakiem.pl