Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-04T171018.935

canva/kostrez

Idealna do kanapek pasta z kiszonych ogórków

4 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pasta kanapkowa jest pysznym dodatkiem, który może zastąpić masło, a także inne składniki, jak szynka czy ser. W tym przepisie zawarty został kiszony ogórek oraz nasiona słonecznika. Takie połączenie smakuje każdemu miłośnikowi past kanapkowych.

Pasta na kanapki należy do grupy wygodnych dodatków - wystarczy rozsmarować ją na pieczywie i pyszny posiłek jest gotowy. Dlatego tak często jada się ją na śniadanie oraz kolacje.

Miks kwaśnych ogórków kiszonych, delikatnych nasion słonecznika, a także odrobiny czosnku świetnie ze sobą współgrają, tworząc na chlebie czy bułce prawdziwą kompozycję smakową.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pastę kanapkową z kiszonych ogórków

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • szklanka łuskanego słonecznika

  • 3 kiszone ogórki

  • kilka łyżek wody z ogórków

  • koperek

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wrzucenia nasion słonecznika do szklanki lub miseczki i zalania go wodą. Przykryj i odstaw na całą noc, aby woda wsiąkła w słonecznika. O poranku następnego dnia odlej ją.

ciasto z jabłkami

Lekka jak chmurka szarlotka bez pieczenia z dodatkiem budyniu

CZYTAJ DALEJ

Do wysokiego pojemnika przesyp nasiona słonecznika, ogórki kiszone pokrojone w mniejsze kawałki, ząbek czosnku, wodę z ogórków oraz oliwę. Zmiksuj całość na gładką pastę.

Dodaj do niej świeżo siekany koperek, dopraw pieprzem oraz solą i zamieszaj. Przechowuj pastę w lodówce. Podawaj ze świeżym pieczywem - najlepiej zrobionym na zakwasie. Smacznego.

Pasta na kanapki

Źródło: canva/OlenaMykhaylova, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: figasmakiem.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >