Smakosze.pl Przepisy Ten biały chłodnik robię w 10 minut. Ostatnio w moim domu to prawdziwy hit
Fot. Canva/Rouzes

Ten biały chłodnik robię w 10 minut. Ostatnio w moim domu to prawdziwy hit

24 czerwca 2024

Jaka potrawa będzie najlepsza na upały? Biały chłodnik pełen ogórków, rzodkiewek i szczypiorku. Taka chłodna zupa zaspokoi apetyt i orzeźwi w gorący dzień. Robię ją raz- dwa i równie szybko znika z talerzy. Polecam każdemu przepis, który już stał się hitem.

Biały chłodnik najlepszy na lato

Cały rok czekamy na lato . Piękna pogoda, wakacje i beztroska są nam niezwykle potrzebne. Jednak, co jeść, gdy żar leje się z nieba? Mam na to sprawdzony sposób. Przyrządzam biały chłodnik, który robię z ogórków , rzodkiewek, szczypiorku. Do tego śmietana i maślanka .

Efekt zachwyca niezmiennie całą rodzinę . Śmietanowa gęstość i lekka tłustość tego chłodnika, to cechy, które każdemu odpowiadają . Wyróżniają tę chłodną zupę spośród innych i sprawiają, że chętnie ją przygotowuję. Wkrótce biały chłodnik szybko znika z talerzy. Poniżej znajdziesz przepis na to smaczne danie .

biały chłodnik
Fot. Canva/revetina01
Zawijam je w mięso i wkładam do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o dokładki

Jak zrobić biały chłodnik?

Składnik:

  • 8 ogórków gruntowych
  • 1 pęczek  rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • koperek
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 2 szklanki maślanki
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka na twardo

Przygotowanie białego chłodnika zacznij od zblendowania ogórków , rzodkiewki i szczypiorku . Posiekaj koperek, pokrój kilka rzodkiewek, bo te składniki przydadzą się do dekoracji dania. Do zblendownych warzyw wlej śmietanę i maślankę .

Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej na talerze, udekoruj posiekanym koperkiem, rzodkiewką i ogórkiem. Biały chłodnik podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo . Takie danie będzie w sam raz na upalne dni.

Biały chłodnik, czyli szybki i pyszny

Biały chłodnik zrobisz z pysznych i świeżych składników. Pachnące ogórki , rzodkiewka, szczypiorek i koperek sprawią, że każdy smakosz z przyjemnością zje tę chłodną zupę . Śmietana i maślanka zapewniają gęstość, a zarazem lekką tłustość temu daniu. Zupa smakuje najlepiej z jajkiem ugotowanym na twardo.

Jej zaletą jest też szybkość przygotowania . Robię ją w zaledwie 10 minut i równie szybko znika z talerzy. Smakuje najlepiej podczas upałów, a te wkrótce przed nami . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić niezwykłe danie z mięsa mielonego i sera żółtego. Podpowiadaliśmy, jak mrozić jagody, żeby się nie sklejały.

biały chłodnik
Fot. Canva/estefaniavizcaino
Weź bagietkę i kiełbaski, a następnie wlej tę mieszankę. Nie ma lepszego śniadania
Kroję pomidory i razem z serem kładę je na cieście francuskim. Ostatnio to moja ulubiona kolacja
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy