Ten biały chłodnik robię w 10 minut. Ostatnio w moim domu to prawdziwy hit
Jaka potrawa będzie najlepsza na upały? Biały chłodnik pełen ogórków, rzodkiewek i szczypiorku. Taka chłodna zupa zaspokoi apetyt i orzeźwi w gorący dzień. Robię ją raz- dwa i równie szybko znika z talerzy. Polecam każdemu przepis, który już stał się hitem.
Biały chłodnik najlepszy na lato
Cały rok czekamy na lato . Piękna pogoda, wakacje i beztroska są nam niezwykle potrzebne. Jednak, co jeść, gdy żar leje się z nieba? Mam na to sprawdzony sposób. Przyrządzam biały chłodnik, który robię z ogórków , rzodkiewek, szczypiorku. Do tego śmietana i maślanka .
Efekt zachwyca niezmiennie całą rodzinę . Śmietanowa gęstość i lekka tłustość tego chłodnika, to cechy, które każdemu odpowiadają . Wyróżniają tę chłodną zupę spośród innych i sprawiają, że chętnie ją przygotowuję. Wkrótce biały chłodnik szybko znika z talerzy. Poniżej znajdziesz przepis na to smaczne danie .
Jak zrobić biały chłodnik?
Składnik:
- 8 ogórków gruntowych
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- koperek
- 2 szklanki śmietany 30%
- 2 szklanki maślanki
- sól
- pieprz
- 4 jajka na twardo
Przygotowanie białego chłodnika zacznij od zblendowania ogórków , rzodkiewki i szczypiorku . Posiekaj koperek, pokrój kilka rzodkiewek, bo te składniki przydadzą się do dekoracji dania. Do zblendownych warzyw wlej śmietanę i maślankę .
Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej na talerze, udekoruj posiekanym koperkiem, rzodkiewką i ogórkiem. Biały chłodnik podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo . Takie danie będzie w sam raz na upalne dni.
Biały chłodnik, czyli szybki i pyszny
Biały chłodnik zrobisz z pysznych i świeżych składników. Pachnące ogórki , rzodkiewka, szczypiorek i koperek sprawią, że każdy smakosz z przyjemnością zje tę chłodną zupę . Śmietana i maślanka zapewniają gęstość, a zarazem lekką tłustość temu daniu. Zupa smakuje najlepiej z jajkiem ugotowanym na twardo.
Jej zaletą jest też szybkość przygotowania . Robię ją w zaledwie 10 minut i równie szybko znika z talerzy. Smakuje najlepiej podczas upałów, a te wkrótce przed nami . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić niezwykłe danie z mięsa mielonego i sera żółtego. Podpowiadaliśmy, jak mrozić jagody, żeby się nie sklejały.