Jak mrozić jagody, żeby się nie sklejały? Wystarczy jedna czynność
Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Zatrzymaj ich smak na zimę poprzez zamrożenie. Dzięki tej metodzie owoce się nie posklejają i zachowają smak. Wystarczy zastosować jedną czynność. Poznaj ją i ciesz się doskonałym smakiem jagód.
Mrożenie najlepszą metodą na zachowanie świeżości
Mrożenie jest sprawdzoną i najlepsza metoda na zachowanie świeżości wielu produktów spożywczych. Dotyczy ona nie tylko mięsa, czy wyrobów garmażeryjnych, ale też owoców. Można w ten sposób zachować smak zebranych latem owoców sezonowych.
I to nie tylko truskawek, malin, ale też jagód. Właśnie teraz trwa sezon na te ostatnie, więc to dobry powód, aby dowiedzieć się, jak zachować ich smak na zimę. Dzięki metodzie podanej poniżej, owoce się nie skleją i po rozmrożeniu zachowają oryginalną konsystencję.
Taką samą surówkę jadłem w chińskiej restauracji. Dzięki temu dodatkowi smakuje wspanialeJak mrozić jagody?
Aby jagody nie skleiły się podczas mrożenia, należy poddać je zamrażaniu wstępnemu. W tym celu jagody dokładnie umyj, osusz, a następnie ułóż na tackach w taki sposób, aby owoce się nie stykały. Umieść je w zamrażalniku na około godzinę. Kiedy będą zmrożone, przełóż je do szczelnych woreczków foliowych lub pojemników. Schowaj je do zamrażarki, a po rozmrożeniu ciesz się ich doskonałym smakiem i konsystencją.
Dlaczego warto mrozić jagody?
Dzięki mrożeniu możesz zatrzymać smak oraz witaminy zawarte w jagodach na zimę. Po rozmrożeniu owoce wykorzystasz do wszystkiego. Zrobisz z nich doskonałe desery, ale też dodasz do naleśników. Najważniejsze jest jednak to, że owoce dostarczą ci cennych witamin, szczególnie tej z grupy C. Co więcej, owoce pozytywnie wpłyną na prace jelit, redukują poziom cholesterolu, a także zmniejszają poziom cukru we krwi. Jak widzisz, jagody mają wiele zastosowań, dlatego zamróz je powyższą metodą na zimę i ciesz się ich smakiem. Sprawdź przepis na jagodzianki oraz poznaj przepis na letnie ciasto.