Smakosze.pl Przepisy Ten deser robię dosłownie w kilka minut. Lepszy nawet niż kogel-mogel
Fot. YouTube/Szybkie desery tutaj

Ten deser robię dosłownie w kilka minut. Lepszy nawet niż kogel-mogel

24 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przy tym kremie cytrynowym inne desery są bez szans. Poznaj nieskomplikowany przepis i przygotuj go nawet dzisiaj. Smak jest tak dobry, że nikt nie będzie w stanie mu się nie oprzeć.

Szybki deser lepszy niż inne

Desery są nieodłączną częścią naszego jadłospisu. Nawet ci, którzy dbają o linie, od czasu do czasu skuszą się na coś słodkiego. Uwielbienie dla słodyczy leży w naszej naturze, a jak wiadomo, jej nie da się oszukać.

Choć przepisów na słodkości jest cała masa i na pewno masz już swój ulubiony sposób, warto poznać recepturę na deser cytrynowy. Przygotowany według niego krem jest fantastyczny zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Domownicy pomyślą, że przyrządził go jakiś doświadczony cukiernik, tymczasem każdy może zrobić go w swojej kuchni.

krem.jpg
Fot. YouTube/Szybkie desery tutaj
Najlepszy obiad, jaki możesz zrobić w poniedziałek. Podziękujesz za ten przepis

Z czego wstaje krem cytrynowy na szybki deser?

Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Szybkie desery tutaj na YouTube. Oprócz cytryn, potrzebujemy jeszcze kilku podstawowych składników. Większość z nich z pewnością masz w swojej kuchni.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 100 ml wody
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 ml śmietany 36%
  • 50 g cukru

Przepis na deser cytrynowy

Cytryny przekrój na pół, a następnie wyciśnij z nich sok. Przelej go do garnka.

deser.jpg
Fot. YouTube/Szybkie desery tutaj

Dodaj 100 gramów cukru i wodę. Wsyp skrobię ziemniaczaną, kurkumę, a następnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Kiedy składniki się połączą, ustaw garnek na palniku kuchenki i gotuj jego zawartość na małym ogniu. Przez cały czas kontynuuj mieszanie. Kiedy masa zgęstnieje, przelej ją do miski i umieść w lodówce.

Do drugiej miski wlej śmietanę. Wsyp 50 gramów cukru i za pomocą miksera ubij śmietanę. Połowę bitej śmietany przełóż do rękawa cukierniczego. Pozostałą śmietanę wymieszaj z przygotowaną na początku masę. Wymieszaj składniki.

Krem przełóż do pucharków deserowych. Wierzch kremu udekoruj bitą śmietanę znajdującą się w rękawie cukierniczym. Deser jest gotowy.

Sprawdź także przepis na pierogi z nietypowym składnikiem oraz dowiedz się, jakiego błędu nie popełniać podczas gotowania zupy pomidorowej .

bita śmietana.jpg
Fot. YouTube/Szybkie desery tutaj
Zupa pomidorowa traci cały smak. Wszystko przez 1 błąd
Usmaż i posmaruj słodkim sosem. Naleśniki rafaello to strzał w 10
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy