Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź ogórki kiszone i zalej tym sosem. Ta surówka zasługuje na nagrodę
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 24.02.2025 10:17

Weź ogórki kiszone i zalej tym sosem. Ta surówka zasługuje na nagrodę

Ogórki kiszone pokrojone w plasterki
Fot. Canva/TYNZA

Surówka to nieodłączny element wielu dań. Istnieje wiele przepisów na taki dodatek do obiadu i naprawdę jest w czym wybierać. Ich zaletą zdecydowanie jest to, że nie tylko mają niesamowity smak, ale również dodają wizualnego uroku przygotowanej potrawie. Przedstawiamy Wam przepis na surówkę z ogórków kiszonych w niesamowicie aromatycznym sosie. 

Surówka obowiązkowym uzupełnieniem obiadu

Surówka to coś, co zdecydowanie powinno się znaleźć na talerzu obok między innymi ziemniaków i np. składnika mięsnego. Jest nie tylko świetnym uzupełnieniem obiadu, ale również prawdziwym źródłem wielu witamin. W Polsce przyjęło się, że najpopularniejszymi surówkami są mizeria, buraczki, czy też starta marchewka połączona z jabłkiem

Przepyszna mizeria podana w misce
Fot. Shutterstock/Anastasia Kamysheva

Tym razem chcemy Wam zaproponować surówkę przygotowaną z pysznych ogórków kiszonych połączonych ze wspaniałym sosem miodowo-musztardowym. Będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli zrobimy ją z ogórków własnej roboty

Dwa duże sklepy wprowadzają zmiany. Polacy nie będą zadowoleni

Surówka z ogórków kiszonych

Ogórki kiszone to uniwersalny smakołyk, który pasuje do wielu dań. Można między innymi zrobić z nich pyszną surówkę, która zachwyca swoim smakiem. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 3 ogórki kiszone
  • 6 cm kawałek pora
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną surówkę z ogórków kiszonych?

Przygotowanie takiej surówki jest bardzo proste i z pewnością podbije Wasze podniebienia

W pierwszej kolejności ogórki kiszone kroimy w plasterki, natomiast pora w półplasterki. Najlepiej polać go wcześniej wrzątkiem, aby zrobił się miękki i jednocześnie słodkawy. 

Pyszne plasterki ogórków kiszonych umieszczone w misce
Fot. Canva/Larysa Shcherbyna

Bierzemy się za sos. Do małej miski przekładamy łyżkę miodu, tyle samo musztardy, dwie łyżki oleju, a także doprawiamy pieprzem i odrobinką soli. Całość mieszamy

Sos miodowo-musztardowy
Fot. Canva/Mariha-kitchen

W ostatnim kroku przekładamy sos do miski z pokrojonymi w plasterki ogórkami i całość razem mieszamy, po czym odstawiamy na pół godziny, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Na koniec posypujemy wszystko koperkiem.

Tak przygotowaną surówkę podajemy do ulubionego obiadu

Sprawdź przepis na pyszne smarowidło do chleba. Zobacz, jak zrobić wiejski rosół.

surówka z ogórków kiszonych.jpg
Fot. Canva