Ten deser z twarogu to u mnie w domu hit. Robię go w 15 minut, zawsze się udaje
Jeśli nie potrafisz odmówić sobie, czegoś pysznego, to ten przepis jest dla ciebie. Dzięki niemu przyrządzisz deser z twarogu. Pełen truskawek i chrupiących wafli będzie idealnie smakował z kawą i nie tylko. Sprawdź sama, jakie to proste.
Deser z twarogu, czyli pyszny i zdrowy
W domu zawsze lubię mieć coś pysznego do kawy. Dlatego przygotowuję deser z twarogu, który smakuje rewelacyjnie . Wygląda do tego obłędnie i cieszy się dużym powodzeniem. Ten smakołyk robię z dodatkiem truskawek i wafli.
Przekładane warstwy puszystego kremu z takimi dodatkami są prawdziwym hitem. Zaletą deseru z twarogu jest nie tylko jego smak, ale też szybkość, z jaką można go przygotować . Zajmie to zaledwie 15 minut. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Przepisy są łatwe. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić deser z twarogu?
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 200 g truskawek
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 8 wafli
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie deseru z twarogu zacznij od przełożenia twarogu do dużej miski. Wsyp cukier puder, dołóż kwaśną śmietanę i dodaj aromat waniliowy . Składniki zblenduj, a potem masę podziel na dwie części i przełóż do oddzielnych naczyń. Drobno pokrój 100 g truskawek ( z 200 g), a resztę zostaw do galaretki, która potem trafi na wierzch deseru.
Truskawki dodaj do miski z masą i wymieszaj. Następnie do drugiego naczynia z masą wsyp wiórki kokosowe . Wymieszaj i przygotuj tortownicę. Na spód włóż wafel, a na niego masę z truskawkami. Rozsmaruj i znów połóż wafel. Tym razem na niego trafi masa z wiórkami kokosowymi. W sumie w tortownicy powinno znaleźć się 8 wafli na przemian przekładanych masą truskawkową i z wiórkami kokosowymi .
Deser z twarogu smakuje i robi wrażenie
Teraz przygotuj galaretkę truskawkową, która trafi na wierzch deseru . Gdy przestygnie, dołóż do niej pozostałe truskawki i wyłóż na wierzch deseru z twarogiem . Zostaw do ostudzenia, a potem wstaw do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu deser z twarogiem jest gotowy do podania.
Wygląda niezwykle okazale i cieszy oczy. Pyszne warstwy z masą twarogową i delikatnymi warstwami zachęcają do spróbowania. Efekt jest pyszny, a deser z talerzy znika w mgnieniu oka. U mnie w domu stał się już hitem, dlatego każdemu polecam ten przepis . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić mielone jak za dawnych lat . Radziliśmy też, co zrobić, by kluski śląskie wyszły za każdym razem.