Zetrzyj ziemniaki i zapiecz z mięsnym farszem. Ktoś za ten przepis powinien dostać medal
Jeśli masz ochotę na smaczny obiad, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu zrobisz pierś kurczaka z wybornymi dodatkami. Zapiekane danie na obiad będzie smakować tak, że sięgniesz po dokładkę.
Pierś kurczaka poleca się na obiad
Obiad powinien być pożywny i pełen smaku. Taki właśnie posiłek przygotujesz dzięki temu przepisowi. Gwarantuje on pyszny efekt. Do przygotowania obiadu potrzebujesz piersi z kurczaka, ziemniaków i warzyw. Z tych produktów przyrządzisz najpierw pyszne placki, potem zawiniesz w nie mięsne nadzienie i zapieczesz.
Wyjdzie danie, że palce lizać. Pyszne i soczyste mięso z dodatkami w apetycznych plackach będzie smakować nawet najbardziej wybrednym osobom. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Pratik Yemekler. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
W Biedronce od samego rana obowiązują ogromne obniżki. Mleko, masło i olej dawno nie były tak tanieJak zrobić pierś kurczaka na obiad?
Składniki na placki:
- 5 ziemniaków
- 3 jajka
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
Składniki na farsz:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 papryki czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- kminek
- 200 g sera żółtego
Przygotowanie dania zacznij od zrobienia placka, który potem wypełnisz mięsnym farszem. Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, posól i odciśnij nadmiar soku. Następnie do ziemniaków wbij jajka, dodaj drobno pokrojoną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę i natkę pietruszki.
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na posmarowany olejem papier do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut. W tym czasie zrób farsz z piersi kurczaka i warzyw.
Przepis, za który należy się medal
Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni i dodaj drobno pokrojoną pierś z kurczaka. Dołóż pokrojone papryki, posiekany czosnek. Wszystko dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Składniki mieszaj podczas smażenia. Pod koniec dodaj starty ser żółty i wymieszaj.
Wyjmij upieczony placek z piekarnika. Gdy ostygnie pokrój go na większe kawałki. Na każdy nałóż farsz i zawiń w rulon. Gotowe rulony ułóż na papierze do pieczenia na blasze. Posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie obiad podawaj. Pisaliśmy o tym, jak przygotować musztardę z cukinii. Podawaliśmy przepis Ewy Wachowicz na nietypowy rosół.