Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sypię do mielonych i smakują jak za dawnych lat. Takie jadłam na szkolnej stołówce
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.08.2024 21:00

Sypię do mielonych i smakują jak za dawnych lat. Takie jadłam na szkolnej stołówce

kotlety mielone
Fot. Canva

Kotlety mielone są smaczne i wszystkim dobrze znane. Wciąż pojawiają się nowe pomysły na wzbogacenie smaku tego lubianego dania. Jednak ja stawiam na tradycyjne mielone. Smakują jak ze szkolnej stołówki, bo dodaję do nich tę przyprawę. 

Kotlety mielone jak z szkolnej stołówki

Lubisz kotlety mielone? Ja za nimi przepadam. Pamiętam ten smak jeszcze ze szkolnej stołówki. W domu też się je robiło i smakowały tak, że pamiętam to do dziś. Jak uzyskać ten tradycyjny smak mielonych?

Mam na to sprawdzony sposób. Do mięsa dodaję majeranek, który wzbogaca smak dania i sprawia, że jest pyszne. Ta popularna przyprawa o dość wyrazistym, korzenno-sosnowym zapachu jest idealna do kotletów mielonych. Danie dzięki majerankowi smakuje jak za dawnych lat. 

kotlety mielone
Fot. Canva/iaroshenko
Dodaję do rosołu. Łyżka produktu wystarczy, by wzmocnić jego smak i aromat

Jak zrobić kotlety mielone z majerankiem?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżeczki posiekanego majeranku
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka jogurtu
  • bułka kajzerka
  • 1 mały por
  • bułka tarta
  • 1 białko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od posiekania pora i majeranku. Kajzerkę namocz w wodzie, a potem odciśnij. Do miski przełóż mięso mielone i dołóż do niego kajzerkę, pora i majeranek. Wsyp kaszę manną, ubite białko i jogurt. 

Wszystko dopraw solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż je na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone mielone wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. 

Kotlety mielone, czyli powrót do lat dzieciństwa

Kotlety mielone z majerankiem smakują, że palce lizać. To smak dzieciństwa i szkolnej stołówki. Kotlety mielone przyrządzone według tego przepisu są puszyste, mają wyrazisty smak i aromat. 

Danie będzie smakować z ziemniakami  lub kaszą. Do kotletów mielonych pasują buraczki, mizeria lub surówka z sezonowych warzyw. Taki obiad zjesz z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób najlepiej sparzyć kapustę na gołąbki. Informowaliśmy, jaka ryba jest zakazana we Włoszech, jednak wciąż popularna w Polsce. 

kotlety mielone
Fot. Canva/robert6666

Źródło: najlepszewkuchni.pl