Smakosze.pl Przepisy Ten domowy przysmak z PRL przypomniała mi ciocia. Zrobiła ciasteczka owsiane z czekoladą, teraz nikt nie chce innych słodyczy
Fot. Canva/cudger

Ten domowy przysmak z PRL przypomniała mi ciocia. Zrobiła ciasteczka owsiane z czekoladą, teraz nikt nie chce innych słodyczy

15 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy pamiętasz jeszcze ten słodki przysmak z PRL-u? W czasach kiedy brakowało wszystkiego, a w szczególności czekolady, robił je każdy. Dlatego wybierz się w podróż w czasie i przygotuj ten smakołyk. Rodzina na pewno doceni jego smak i prostotę.

Kiedyś to było

Jeżeli chodzi o kuchnię, każdy z nas jest sentymentalny. Lubimy wspominać i wracać do smaków dzieciństwa, kiedy wszystko smakowało znacznie lepiej. Niedawno moja ciocia z rozrzewnieniem wspominała słodki przysmak z PRL-u. Chodziło o ciasteczka, które w tamtych czasach robił każdy.

Wszystko przez to, że masowo brakowało czekolady, a rodziny koniecznie chciały jeść także coś słodkiego. Jak jednak wiadomo – Polak potrafi, więc nic nie stało na przeszkodzie, aby poradzić sobie i z tym brakiem. Czekoladę zastąpiono więc masą kakaową, która w połączeniu z płatkami owsianymi tworzyła ten oryginalny przysmak. Czas wrócić do smaków sprzed lat i przygotować ciasteczka z przepisu cioci. Znajdziesz go w dalszej części artykułu.

Projekt bez nazwy(3).jpg
Foto. Canva.com
Miksuję z liśćmi laurowymi i zyskuję najlepszy nawóz do ogórków. Zawsze mam udane zbiory

Proste i tanie składniki

Ciasteczka z PRL-u, oprócz przywołania wspomnień i smaku, mają także inną zaletę. Przygotuje się je z kilku powszechnych i tanich składników. Większość z nich możesz mieć w swojej lodówce. Poznasz je, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Kiedy będziesz miała potrzebne składniki, zapoznaj się z przepisem i zaskocz domowników, podając im na deser ciasteczka.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 7 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki płatków owsianych

Przepis na ciasteczka z PRL-u

Do garnka wlej mleko oraz dodaj masło, cukier, kakao. Podgrzewaj składniki na średnim ogniu, przez około pięć minut. Nie zapomnij o mieszaniu, ponieważ tylko wtedy składniki się rozpuszczą i stworzą jednolitą masę. Kiedy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień do minimum i dodaj ekstrakt waniliowy.

Gotuj przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zacznij stopniowo dodawać płatki owsiane. Masę dokładnie wymieszaj. Pamiętaj jednak, że musi być zwarta, ale nie może być zbyt sucha, aby tego uniknąć, wsyp mniej płatków. Za pomocą łyżki uformuj z masy ciasteczka i wykładaj je na papier do pieczenia lub matę silikonową. Pozostaw je do stężenia, a następnie podawaj na deser. Sprawdź także przepis na sernik z jogurtów oraz dowiedz się, jak zrobić naleśniki z truskawek .

ciastak prl.jpg
Fot. Canva/Iuliia Nedrygailova's Images
Weź pomidora, tuńczyka z puszki i wrzuć na patelnię. Nie uwierzysz, co możesz z tego zrobić
Tajemnicze danie kucharza reprezentacji. Wiemy, co nasi jedzą przed meczem. I mamy przepis
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy