Weź pomidora, tuńczyka z puszki i wrzuć na patelnię. Nie uwierzysz, co możesz z tego zrobić
Smaczne i wykwintne danie zrobisz z kilku tanich i prostych składników. Wystarczy połączyć pomidory z tuńczykiem, a efekt zaskoczy każdego. Poznaj przepis i zrób to danie na śniadanie, obiad lub na kolację. Smakuje doskonale za każdym razem.
Danie, ktorego nie da się opisać
Bardzo trudno dokładnie określić, czym jest to danie. Jest ono czymś pomiędzy plackiem a puszystym naleśnikiem. Najważniejsze jednak, że smakuje doskonale, a w dodatku zachwyca niezwykłą kompozycją.
Podane naśniadanie, obiad lub na kolację zachwyci każdego domownika. Uważaj, bo smak spodoba się im na tyle, że będą cię łgać, abyś przygotowywała je znacznie częściej. Na szczęście przepis, który znajdziesz w dalszej części artykułu, jest łatwy, a przygotowanie zajmuje chwilę. Wypróbuj i przekonaj się sama.
Takie jarskie kotlety robię dosłownie co tydzień. Nie znam lepszego sposobu na obiad na piątekPomidory, tuńczyk i kilka dodatków
Połączenie pomidorów z tuńczykiem od zawsze stanowi ciekawą kompozycję smaków. Wystarczy wspomnieć w tym miejscu choćby spaghetti al tonno. Do naszego dania, oprócz tych dwóch produktów potrzebne są także inne, niezbędne dodatki. Wszystkie wraz z gramaturą znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Przygotuj je wszystkie, a później przygotuj z nich to fantastyczne danie. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału viele Rezepte, który znajduje się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 1 pomidor
- 1 puszka tuńczyka
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka szczypiorku
- 150 g żółtego sera w kostce
- oliwa
- pieprz
- sól
Przepis na niezwykłe danie
Umytego pomidora pokrój w plastry. Ząbki czosnku drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek. Po chwili ułóż na czosnku plastry pomidorów, niech puszczą odrobinę soku. Obsmaż je z dwóch stron.
Do miski wbij jajka, przypraw je solą, pieprzem i wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj do nich odsączonego tuńczyka z puszki i drobno posiekany szczypiorek. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Następnie masę z jajek i tuńczyka wylej na pomidory.
Całość smaż pod przykryciem do momentu ścięcia jajek. Wierzch posyp startym na dużych oczkach serem. Równomiernie go rozłóż i ponownie smaż pod przykryciem, do momentu roztopienia się sera. Placek wyłóż na talerz, krój go na kawałki i podawaj rodzinie. Sprawdź przepis na niezwykłe naleśniki oraz dowiedz się, jakiej ryby musisz spróbować nad polskim morzem.