Smakosze.pl Przepisy Ten omlet smażę zawsze, gdy mam mało czasu. Smakiem bije na głowę jajecznicę i kanapki
Fot. YouTube/Annie Ka

Ten omlet smażę zawsze, gdy mam mało czasu. Smakiem bije na głowę jajecznicę i kanapki

8 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o jajecznicy i kanapkach na śniadanie. Od teraz będziesz robiła tylko omlety z tego przepisu. Są doskonałe w smaku, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Zrób i przekonaj się sama, jakie są pyszne. Domowi smakosze również będą zadowoleni i poproszą o dokładkę.

Szybki omlet na śniadanie

Jak wiadomo śniadanie to podstawa każdego dnia. Ten pierwszy posiłek dostarcza energię na pierwszą połowę dnia i co najważniejsze ułatwia funkcjonowanie. Ja przez długi czas pomijałem go często z braku czasu.

Na szczęście trafiłem na ten fantastyczny przepis na omlet. Robi się go błyskawicznie i dzięki temu nigdy nie spóźniam się do pracy. Co najważniejsze pierwszy posiłek ułatwia funkcjonowanie. Zresztą poznaj przepis i przekonaj się sama.

ciasto na omlet.jpg
Fot. YouTube/Annie Ka
Zrobiłem te kanapki na próbę i teraz wracam do nich non stop. Są 100 razy lepsze, niż tosty francuskie

Nie tylko jajka

Podstawowym składnikiem tego omletu są oczywiście jajka . Jednak to nie od nich zależy doskonały smak tego śniadania. Aby danie naprawdę smakowało będziesz potrzebowała składników z listy poniżej. Żadnego nie pomijaj, bo wszystkie są tak samo potrzebne.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier waniliowy
  • sól

Przepis na omlet

Do miski wbij żółtka oraz wsyp cukier. Za pomocą trzepaczki utrzyj składniki. Wsyp mąkę, szczyptę soli i wlej mleko. Wymieszaj. Białka ubij na piankę i dodaj ją do miski. Ponownie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i nałóż ciasto na omlet. Smaż z dwóch stoi, do momentu zarumienienia na złoty kolor.

Brzoskwinie z odrobiną soku przełóż do garnka i wsyp cukier waniliowy. Gotuj na średnim ogniu do momentu zgęstnienia. Nie zapomnij, aby cały czas mieszać. Omlety podawaj z ugotowanymi brzoskwiniami i śniadanie gotowe.

Sprawdź co powstaje z połączenia mleka z limonką . Skosztuj także tej wybitnej pasty na kanapki .

smażenie omleta.jpg
Fot. YouTube/Annie Ka
Rodzina uwielbia tę sałatkę z pomidorów. Ile bym nie zrobił, zawsze jest mało
Znany youtuber poszedł sprawdzić jedzenie od Chajzera. Jedna rzecz szczególnie go uderzyła. „Dramat"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy