Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłem te kanapki na próbę i teraz wracam do nich non stop. Są 100 razy lepsze, niż tosty francuskie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.04.2024 19:22

Zrobiłem te kanapki na próbę i teraz wracam do nich non stop. Są 100 razy lepsze, niż tosty francuskie

grzanki na kolacje
Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte

Na dzisiejszą kolację musisz zrobić te kanapki. Wyglądem przypominają tosty francuskie, ale ich smak jest znacznie lepszy. Przygotujesz je bardzo szybko, ale przygotuj się na to, że domownicy będą prosili o dokładkę. Każdy smakosz będzie zachwycony, a kolacja będzie należała do udanych. 

Najlepsze kanapki na kolację

Jakiś czas temu szukałem przepisów, dzięki którym kolacja będzie smaczna, a do jej smaku będzie chciało się wracać bardzo często. Znalazłem przepis, który  na początku w ogóle mnie nie zachwycił, bo zbyt przypominał ten na tosty francuskie. 

Zaryzykowałem i się opłaciło. Smak tych kanapek do prawdziwy strzał w dziesiątkę. Od tamtej pory robię je bardzo często, jedzenie takiej kolacji to czysta przyjemność.

ser szynka.jpg
Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte
Rodzina uwielbia tę sałatkę z pomidorów. Ile bym nie zrobił, zawsze jest mało

Co będzie ci potrzebne?

Do przygotowania tych kanapek będziesz potrzebowała przede wszystkim chleba. . Oprócz niego potrzebne będą także składniki z listy poniżej. Nie ma ich zbyt wiele i dzięki nim kolacja będzie bardzo smaczna. Sprawdź listę i zaczynamy.

Składniki:

  • 6 kromek chleba
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany 18%
  • 100 g sera żółtego w plastrach 
  • 50 g sera żółtego w kostce 
  • 150 g szynki
  • oregano
  • sól

Przepis na kanapki

Do głębokiego talerza wbij jajka. Roztrzep je za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj ją razem z jajkiem. Kiedy składniki się połączą, wsyp odrobinę soli oraz oregano. Wymieszaj.

Na kromkę chleba ułóż plaster żółtego sera, szynki, a na koniec kolejnym plastrem sera. Całość przykryj kromką chleba. 

Tak przygotowaną kanapkę obtocz w jajku z przyprawami. Każdą z nich ułóż w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Wierzch kanapek posyp startym na grubych oczkach tarki sera. 

Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20 minut i gotowe. Sprawdź, czym zastąpić mleko do ciasta na naleśniki oraz zobacz, z jakiej mąki Lewandowska robi ciasto na pierogi

maczanie kanapek.jpg
Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte