Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyciskam limonkę do mleka. Powód zaskakuje niemal każdego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.04.2024 11:26

Wyciskam limonkę do mleka. Powód zaskakuje niemal każdego

mleko limonka
Fot. YouTube/cookrate.polska

Czy wiesz, co się stanie, gdy wyciśniesz limonkę do mleka? Warto to sprawdzić w swojej kuchni i wypróbować ten przepis. Efekt zaskakuje i jednocześnie zachwyca smakiem.

Mleko i limonka, czyli zdrowy przysmak

Jeśli lubisz zdrowe, co nieco na śniadanie, to pora poznać ten przepis. Najpierw jednak należy zaopatrzyć się w mleko i limonkę. Do tego odrobina soli i wody, a potem gotowanie. Czy już wiesz, co powstanie dzięki połączeniu mleka i limonki? Niebawem będziesz się cieszyć smakiem pysznego twarogu. 

Domowy, pyszny i delikatny będzie w sam raz na śniadanie, czy do kanapek. Polubią go dzieci i dorośli. Można na jego bzie robić desery i dodawać go do ciast. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Cookrate-Polska. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

twaróg
 Fot. YouTube/cookrate.polska
Domownicy ciągle proszą mnie o to ciasto. Bije na głowę wszystkie inne

Jak zrobić twaróg z mleka i limonki?

Składniki:

  • 6 litrów mleka 
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 ml wody

Przygotowanie twarogu zacznij od wlania mleka do garnka, wyciśnij limonkę i dodaj sok. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 30 minut. W trakcie podgrzewania powoli mieszaj. Po pewnym czasie mleko zacznie się ścinać i powstanie twaróg. 

Wyjmij go łyżką cedzakową na durszlak. Następnie przykryj folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmij z lodówki, przełóż na talerz i podawaj. 

Prosty i pyszny przepis na twaróg

Przepis jest banalnie prosty w wykonaniu. Twaróg robi się szybko, jednak musi on potem trafić na dobę do lodówki. Wychodzi delikatny, kremowy i bardzo smaczny. Dlatego zaopatrz się w kilka litrów mleka, weź limonkę i działaj w kuchni. Twaróg z tego przepisu wyjdzie każdemu.

Będzie smakował z pieczywem, warzywami, czy jako dodatek do naleśników lub deserów. Pełen smaku i witamin będzie doskonały na śniadanie lub jako przekąska. Wypróbuj ten przepis i zrób prosty i wartościowy przysmak. Podpowiadaliśmy, na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół. Podawaliśmy też przepis na przekąskę z pysznego ciasta. 

twaróg
 Fot. YouTube/cookrate.polska

Źródło: YouTube/cookrate.polska

Zdjęcia: screen YouTube/cookrate.polska

Tagi: Mleko Ser Przepis