Smakosze.pl Porady Ten patent jest mistrzowski. Zrób tak z cytrynami, a nie pożałujesz
YouTube/@Herrliche Desserts

Ten patent jest mistrzowski. Zrób tak z cytrynami, a nie pożałujesz

31 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Cytryna to nie tylko dodatek do wody, czy herbaty. Sprawdź ten patent i zobacz, co jeszcze możesz wyczarować z tego owocu. Będzie smacznie i słodko.

Cytryna nie musi być kwaśna

Cytrusy dzielimy na słodkie i kwaśne. Zazwyczaj na deser, czy przekąskę wybieramy pomarańcze i mandarynki. Z racji tego, że zawierają w sobie dużo więcej cukru. A to sprawia, że są bardziej przystępne dla naszych kubków smakowych. Do tej drugiej grupy należy na przykład cytryna.

Traktujemy ją jako dodatek do napojów, ponieważ jest bardzo kwaśna. A to nie każdy lubi. Miałem tak samo, ale odkąd odkryłem ten przepis, mogę spożywać sok z cytryny na okrągło. I to dosłownie. Ten patent na cytryny gwarantuje nie tylko sporą dawkę witaminy C, jak i sporo słodyczy.

cytryny.jpg
Canva/@Hans
Ugotuj jajko i włóż do słoika z wodą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

Zacznij od cytryn

Cytryny będą bardziej przystępnym owocem w konsumowaniu, jeżeli zrobisz z nich deser. Nie musisz martwić się, że zawarta w nich witamina ucieknie. Zniknie tylko jej zbyt duża kwaśność, a w zamian pojawi się słodycz i orzeźwienie. Zaczynamy? Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Herrliche Desserts, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 240 ml wody
  • 200 g cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 120 g skondensowanego mleka

Przepis na deser z cytryn

Zacznij od umycia i dokładnego wyszorowania cytryn. Następnie  przekrój je na pół . Za pomocą łyżki wydrąż miąższ. Sitko oprzyj na krawędzi miski, ułóż na nim cytryny i wyciskaj z nich sok . Dobrym sposobem będzie użycie do tego łyżki.

Do miski wlej wodę oraz otrzymany z cytryn sok . Wsyp cukier oraz skrobię kukurydzianą. Dodaj mleko skondensowane. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj jajka i ponownie zamieszaj, aby połączyły się z pozostałymi składnikami .

Płyn przelej do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje, wyłącz kuchenkę, dodaj masło. Mieszaj, dopóki masło się nie rozpuści . Pozostaw do wystygnięcia na około 20 minut .

Po tym czasie nakładaj masę w wydrążone cytryny. Odstaw na 2 godziny do lodówki, aby masa się ustabilizowała . Po upłynięciu tego czasu pyszny deser gotowy. Sprawdź, swoją wiedzę w quizie o kotletach oraz wypróbuj przepis na zapiekane mięso .

gotowe cytryny.jpg
YouTube/@Herrliche Desserts
Masa Polaków robi to po przyniesieniu mięsa ze sklepu. Dietetyk ostrzega, można sobie poważnie zaszkodzić
Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest przepyszna i starcza na kilka dni
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy