Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na ciasto dostałem na Podlasiu. Marcinek to idealne ciasto na majówkę
Fot. YouTube/Kuchnia cerkiew.pl

Ten przepis na ciasto dostałem na Podlasiu. Marcinek to idealne ciasto na majówkę

21 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie musisz spróbować ciasta z tego przepisu. Pochodzi prosto z Podlasia i jest klasycznym deserem z tamtych stron. Robi się je z kilku składników, a przygotowanie jest bardzo proste. Upiecz je na deser, a cała rodzina będzie zachwycona.

Ciasto prosto z Podlasia

Po raz pierwszy spróbowałem tego ciasta, będąc w Hajnówce na Podlasiu. Mówią na nie Marcinek. Zachwyciło mnie od samego początku, więc poprosiłem o przepis lokalnych mieszkańców, a oni z chęcią się nim ze mną podzielili. Dodali przy tym, że jest to tradycyjny i najstarszy sposób przygotowania Marcinka.

Robi się je bardzo łatwo i potrzeba tylko kilku składników. Te wystarczą, aby upiec naprawdę pyszne ciasto na deser. Przekonasz się o tym sama, robiąc ją z przepisu, znajdującego się poniżej.

ciasto podlasie.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia cerkiew.pl
Książulo ocenił kebab Filipa Chajzera. Werdykt nie pozostawia złudzeń

Tylko kilka składników

Jak wspomniałem na początku, potrzebnych składników nie ma zbyt wiele. Przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą listę. Umieściłem na niej wszystkie potrzebne składniki. Przygotuj wszystkie potrzebne produkty i zaczynamy przygotowanie niezwykłego ciasta.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 200 ml śmimteny 36%
  • 100 g śmietany 18%
  • 250 g +125 g cukru
  • soda oczyszczona
  • kakao

Przepis na ciasto Marcinek

Do miski wsyp mąkę. Dodaj masło i wbij 3 żółtka oraz 1 całe jajko. Wsyp 250 gramów cukru oraz odrobinę sody oczyszczonej. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite i gładkie ciasto. Pokrój je na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek. Następnie wytnij z każdego z nich placek o średnicy około 25-30 centymetrów. Każdy nich upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz je do momentu zarumienienia na złocisty kolor.

Do miski włóż obie śmietany, wsyp cukier i ubij za pomocą miksera na gęsty krem . Nałóż go na placek, a następnie przykryj kolejnym. Czynność powtarzaj do momentu skończenia obu składników. Wierzch ciasta posmaruj kremem, a następnie obsyp kakaem, cukrem pudrem. Włóż do lodówki, aby stężało i  gotowe.

ciasto marcinek.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia cerkiew.pl
Dodaj kilka plasterków do miodu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć
Polacy traktują go jak chwast, a jest niesamowicie cenny. Dodany do rosołu działa cuda z jego smakiem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy