Ten przepis na ciasto dostałem na Podlasiu. Marcinek to idealne ciasto na majówkę
Koniecznie musisz spróbować ciasta z tego przepisu. Pochodzi prosto z Podlasia i jest klasycznym deserem z tamtych stron. Robi się je z kilku składników, a przygotowanie jest bardzo proste. Upiecz je na deser, a cała rodzina będzie zachwycona.
Ciasto prosto z Podlasia
Po raz pierwszy spróbowałem tego ciasta, będąc w Hajnówce na Podlasiu. Mówią na nie Marcinek. Zachwyciło mnie od samego początku, więc poprosiłem o przepis lokalnych mieszkańców, a oni z chęcią się nim ze mną podzielili. Dodali przy tym, że jest to tradycyjny i najstarszy sposób przygotowania Marcinka.
Robi się je bardzo łatwo i potrzeba tylko kilku składników. Te wystarczą, aby upiec naprawdę pyszne ciasto na deser. Przekonasz się o tym sama, robiąc ją z przepisu, znajdującego się poniżej.
Tylko kilka składników
Jak wspomniałem na początku, potrzebnych składników nie ma zbyt wiele. Przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą listę. Umieściłem na niej wszystkie potrzebne składniki. Przygotuj wszystkie potrzebne produkty i zaczynamy przygotowanie niezwykłego ciasta.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 200 ml śmimteny 36%
- 100 g śmietany 18%
- 250 g +125 g cukru
- soda oczyszczona
- kakao
Przepis na ciasto Marcinek
Do miski wsyp mąkę. Dodaj masło i wbij 3 żółtka oraz 1 całe jajko. Wsyp 250 gramów cukru oraz odrobinę sody oczyszczonej. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite i gładkie ciasto. Pokrój je na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek. Następnie wytnij z każdego z nich placek o średnicy około 25-30 centymetrów. Każdy nich upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz je do momentu zarumienienia na złocisty kolor.
Do miski włóż obie śmietany, wsyp cukier i ubij za pomocą miksera na gęsty krem . Nałóż go na placek, a następnie przykryj kolejnym. Czynność powtarzaj do momentu skończenia obu składników. Wierzch ciasta posmaruj kremem, a następnie obsyp kakaem, cukrem pudrem. Włóż do lodówki, aby stężało i gotowe.