Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polacy traktują go jak chwast, a jest niesamowicie cenny. Dodany do rosołu działa cuda z jego smakiem

Polacy traktują go jak chwast, a jest niesamowicie cenny. Dodany do rosołu działa cuda z jego smakiem

Bluszczyk kurdybanek wzbogaci rosół
Agnieszka Kwiecień, Nova, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Bluszczyk kurdybanek często traktowany jest jak chwast, choć jego walory są nieocenione. Roślina nie tylko nie kosztuje wiele, ale też świetnie podkreśla smak rosołu. Korzystali z niej nawet nasi przodkowie. Musicie choć raz spróbować.

Mimo iż bluszczyk kurdybanek cieszy się mniejszą popularnością niż lubczyk czy natka pietruszki, warto go poszukać, bo doprawiony nim rosół z kury smakuje obłędnie. Zioło o pięknych szafirowych kwiatach wiosną często spotkać można na skrajach lasu i w zaroślach. Zimą bez trudu nabędziemy go w sklepach zielarskich.

Przepis na rosół z bluszczykiem kurdybankiem

Składniki:

  • 3 litry zimnej wody

  • 1 kg wiejskiej kury

  • 2-3 średnie marchewki

  • 1 niewielka pietruszka

  • kawałek większego selera

  • biała część niewielkiego pora

  • 1 duża cebula

  • kilka gałązek bluszczyku kurdybanku

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu w ziarnach

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić smaczny rosół? Wykorzystajcie bluszczyk kurdybanek

Mięso na rosół oczyszczamy i przenosimy do dużego garnka. Zalewamy je wodą i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumy.

Zupę gotujemy około 45 minut. Po tym czasie dodajemy umyte i obrane warzywa oraz opaloną w płomieniu palnika gazowego cebulę i gałązki bluszczyku kurdybanku.

Kontynuujemy przyrządzanie rosołu jeszcze przez godzinę. Na koniec odcedzamy goi doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z domowym makaronem krajanką. Jeśli lubimy, możemy dodać plasterki ugotowanej marchewki.

Na naszej stronie poznacie też inne znakomite dodatki do rosołu. W tym artykule zdradzamy, jak na smak tradycyjnej zupy wpłynie sos sojowy. Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić aromatyczne danie z jabłkiem i imbirem.

Bluszczyk kurdybanek wzbogaci smak rosołu
canva/papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: