Ten przepis na jajecznicę przywiozłam z Podhala. Te 2 składniki sprawiają, że syci na długie godziny
Jajecznica po góralsku jest nie tylko smaczna, ale również sycąca. Takie śniadanie podaję tylko na wyjątkowe okazje. Ogromną furorę wywołują jej dwa składniki - oscypek oraz boczek. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Jajecznica po góralsku syci na długie godziny
Ten przepis na jajecznicę przywiozłam z Podhala. Nie spodziewałam, się że dodatek boczku oraz oscypka może tak podkręcić jej smak. Takie śniadanie jadłam na Podhalu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by je odtworzyć w domowych pieleszach. Zachwyty bliskich gwarantowane!
Lista składników na jajecznicę po góralsku
- 2 jajka
- 50 g wędzonego boczku
- 1 oscypek
- pół łyżeczki masła
- pęczek posiekanego szczypiorku
- pieprz do smaku
Jak zrobić jajecznicę po góralsku?
Zetrzyj oscypek o tarce na dużych oczkach, wędzony boczek pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Wbij jajka do miski, wymieszaj i wlej na patelnię z podsmażonym boczkiem. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i chwilę smaż. Posiekaj szczypiorek. Część wrzuć do jajecznicy wraz ze startym szczypiorkiem tuż przed końcem smażenia.
Gotowe danie wyłóż na talerz, podawaj je z resztą posiekanego szczypiorku oraz z pieprzem. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na pyszne śniadania m.in. jajeczne muffiny oraz znakomitą owsiankę .