Od zawsze dodaję ten składnik do mizerii. Domownicy za każdym razem kłócą się o dokładki
Mizeria jest klasyczną surówką obiadową, która w moim domu ma wielu zwolenników. Zawsze dodaję do niej jeden dodatkowy składnik, który moim zdaniem znacznie poprawia smak. Bez niego jest bez wyrazu.
W każdym domu inna mizeria
Ile kucharek i kucharzy tyle będzie wersji mizerii. Wiele osób nie wyobraża sobie wsypywania do surówki cukru pudru. Inni nie dodają octu. Jeszcze inni uważają, że ogórki na rarytas trzeba najpierw posolić, by surówka nie puszczała płynu. Są i tacy, którzy podczas łączą warzywo z sosem dopiero na talerzu.
Nikt jednak nie kusi się na dodawanie jeszcze jednego warzywa do tej surówki. Smak ogórków moim zdaniem tego wymaga i śmietanowy sos — nawet ten najlepiej doprawiony nie wystarczy. Co uatrakcyjnia smak mojej mizerii? Odpowiedź znajdziecie w dzisiejszym przepisie.
W 5 minut zrobiłam domowy syrop na kaszel. Jest 2 razy tańszy, niż ten z cebuli i tak samo skutecznyWyrazista mizeria pasuje do każdego obiadu
Prostą surówkę z ogórków i pora pierwszy raz zjadłam na obiedzie u cioci. Tak mi się spodobała, że poprosiłam o przepis. Jest banalny, a smak powala na łopatki.
Składniki:
- 1 średni por bez liści
- 1 ogórek szklarniowy
- 1-2 ząbki czosnku
- 10 ml octu jabłkowego
- 45 g kwaśnej śmietany
- 5-10 g cukru
- sól i pieprz w ilości do smaku
Kilka składników w mig przemienimy w znakomitą surówkę, która wzbogaci niejeden obiad. Przepis jest tak prosty, że nawet dziecko sobie poradzi. Przekonajcie się sami, zerkając na instrukcję poniżej.
Jak zrobić świetna mizerię? Dodajcie do niej pora
Zaczynam od dokładnego umycia ogórka i opłukania naciętej wzdłuż białej części pora. Ogórka ścieram na mandolinie — zależy mi na bardzo cienkich plasterkach warzywa.
Teraz warzywo wrzucam do miski, a następnie posypuję solą oraz pieprzem i wlewam ocet. Mieszam i odstawiam na czas krojenia pora. Rozdrabniam warzywo na bardzo wąskie paseczki i wrzucam do ogórków.
Nie odlewam płynu z miski, tylko łączę jeszcze składniki z kwaśną śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec doprawiam jeszcze solą i pieprzem, jeśli to konieczne.
Jak podawać mizerię z porem?
Wyrazista mizeria dobrze sprawdzi się do obiadowych klasyków takich jak schabowy czy mielone. Lubię ją tez zjeść z nuggetsami z seitana. Taki zestaw zawsze uzupełniają pyszne frytki belgijskie.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne surówki. Polecamy prosty smakołyk z marchewki. Być może skusi was też słodka surówka z selera i rodzynek.