W 5 minut zrobiłam domowy syrop na kaszel. Jest 2 razy tańszy, niż ten z cebuli i tak samo skuteczny
Od kiedy pamiętam uwielbiałam domowy syrop z cebuli. Zrobione przez mamę lekarstwo pomagało pozbyć się uciążliwego kaszlu, który łatwo złapać w czasie jesieni. Ostatnio dowiedziałam się, że równie cenną miksturę można uzyskać z innego uwielbianego warzywa. Jego wykonanie jest jeszcze tańsze, a smak przypasuje każdemu.
Jest 100 razy lepszy, niż syrop z cebuli
Jesień zagościła w Polsce na całego. Chłodne powietrze i opady sprzyjają rozmaitym infekcjom, w tym takim związanym z gardłem. Nie od dziś wiadomo, że na kaszel i chrypkę najlepsze są domowe sposoby. Znalazłam taki, który słynny syrop z cebuli zostawia daleko w tyle.
Choć trochę już żyję na tym świecie, dopiero teraz zetknęłam się z przepisem na syrop z buraka. Zdziwiło mnie, jak proste jest jego wykonanie. Jeśli nie przepadasz za smakiem klasycznego syropu z cebuli, ten na pewno przypadnie ci do gustu. W dodatku za główny składnik zapłacisz niemal 2 razy mniej.
Smak tej babcinej zupy pamiętam z czasów dzieciństwa. Biła na głowę wszystkie pomidorowe i ogórkoweZapomnij o cebuli, postaw na syrop z buraka
Burak to dobrze znane polskie warzywo. Nie każdy jednak wie, ze oferuje dużo więcej, niż tylko walory smakowe. W każdej bulwie kryje się moc witamin i cennych składników mineralnych. To sprawia, że buraki warto włączyć na stałe do swojej diety.
Syrop z buraka to niezastąpione remedium na kaszel i chrypkę. Wystarczy pić 2 łyżki dziennie, aby pozbyć się uciążliwego problemu. Pity regularnie wzmacnia ponadto odporność, dzięki czemu stajemy się mniej podatni na infekcje. Syrop z buraka z łatwością zrobisz samodzielnie w domu.
Każdemu chyba znany jest klasyczny syrop z cebuli. Niestety jego smak nie każdemu przypadnie do gustu. Słodki i delikatny syrop z buraka jest dla takich osób doskonałą alternatywną. Zasmakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.
Jak zrobić syrop z buraka? To łatwiejsze, niż myślisz
Zrobienie syropu z buraka jest banalnie proste. W dodatku zajmuje bardzo niewiele czasu. Nie musisz nawet obierać warzyw. Wystarczy je wyszorować i pokroić.
Do przyrządzenia syropu z buraka potrzebne są 2 składniki. Pierwszym z nich są oczywiście warzywa. Dodatkiem do nich jest cukier, lub jak w moim przypadku- miód. Ten naturalny słodzik dodatkowo podniesie walory zdrowotne napoju.
Przygotowanie syropu z buraka jest dużo łatwiejsze, niż tego z cebuli. Nie jesteśmy zmuszeni do krojenia warzywa, które doprowadza nas do łez. Buraka wystarczy wyszorować i pokroić w niedbałą kostkę. Po tej czynności przesypujemy go do sporego słoika.
Warstwy buraka przekładamy miodem. Na 3 bulwy zużyłam 1 łyżkę słodzika. Słoik ze składnikami zakręcamy i potrząsamy, aby całość się wymieszała. Na koniec wkładamy naczynie do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu syrop z buraka odsączamy na sicie. Miksturę przechowujemy w lodówce. Pijemy 2 łyżki dziennie profilaktycznie, lub stosujemy w celu łagodzenia kaszlu. Zdrowo, pysznie i tanio- czego chcieć więcej? Taki aromatyczny syrop z cebuli to udoskonalona wersja klasycznego przepisu. Wachowicz swój syrop na odporność robi z zaskakujących składników.