Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na kutię jest w moim domu od lat. Nie ma bez niej Wigilii
fot. Canva

Ten przepis na kutię jest w moim domu od lat. Nie ma bez niej Wigilii

23 grudnia 2024

Kutia to wyjątkowe danie, które w domu jemy właściwie raz do roku. W Wigilię jest niezastąpiona, bo robiona ze sprawdzonego przepisu. Korzystamy z niego od pokoleń, a kutia zawsze wychodzi pyszna.

Kutia, czyli tradycyjnie i słodko

Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna, która znana jest dobrze głównie na wschodzie Polski. Danie zwykle robione jest z maku, miodu i pszenicy . Do kutii trafia  też miód i migdały. Nie pamiętam Wigilii, na której nie byłoby kutii.

Ten słodki smakołyk jest w mojej rodzinie od zawsze. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie . W tej wyjątkowej kutii oprócz dobrze znanych składników można też znaleźć makaron. Powinien być on drobny. Można użyć makaronu ryżowego, czyli orzo.

kutia
Fot. Canva/Ulyashka
Kupił pierogi za 54 zł za kilogram. Po spróbowaniu wiedział wszystko

Jak przygotować wigilijną kutię?

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu ryżowego
  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść rodzynek
  • figi suszone
  • daktyle
  • śliwki suszone
  • aromat migdałowy

Przygotowanie kutii zacznij od zmielenia maku, zalania go gorącą wodą i odstawienia na 2 godziny. Makaron ugotuj, odcedź i odstaw do wystygnięcia . Następnie połącz makaron z makiem, dodaj miód, migdały i rodzynki.

Pamiętaj o suszonych owocach i dokładnym wymieszaniu składników. Na końcu dodaj kilka kropli aromatu migdałowego . Ponownie wymieszaj. Miskę z kutią przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, a nawet na całą noc.

Kutia musi być na Wigilię

Tak przygotowana kutia smakuje, że palce lizać. To smak świąt Bożego Narodzenia i rodzinnych spotkań . Każdy ze składników kutii ma też swoje znaczenie. Mak symbolizuje zdrowie, migdały mądrość, a miód życie i zdrowie.

Każdemu polecam ten sprawdzony rodzinny przepis na znakomitą kutię. Jej smak jest wyjątkowy. Przygotowanie proste i każdy sobie z nim poradzi. Ten przepis jest tego gwarancją. Pisaliśmy o tym, jak dzięki patentowi z jajkiem i olejem zaoszczędzić w święta. Polecaliśmy też przepis na kluski  z makiem na święta.

kutia
Fot. Canva

Źródło: akademiasmaku.pl

Kup sezam, resztę składników masz w kuchni przed Wigilią. Świąteczna chałwa nie ma sobie równych
Najlepsza ryba do ryby po grecku. Soczysta i 100 razy lepsza niż dorsz
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy