Ten przepis na kutię jest w moim domu od lat. Nie ma bez niej Wigilii
Kutia to wyjątkowe danie, które w domu jemy właściwie raz do roku. W Wigilię jest niezastąpiona, bo robiona ze sprawdzonego przepisu. Korzystamy z niego od pokoleń, a kutia zawsze wychodzi pyszna.
Kutia, czyli tradycyjnie i słodko
Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna, która znana jest dobrze głównie na wschodzie Polski. Danie zwykle robione jest z maku, miodu i pszenicy . Do kutii trafia też miód i migdały. Nie pamiętam Wigilii, na której nie byłoby kutii.
Ten słodki smakołyk jest w mojej rodzinie od zawsze. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie . W tej wyjątkowej kutii oprócz dobrze znanych składników można też znaleźć makaron. Powinien być on drobny. Można użyć makaronu ryżowego, czyli orzo.
Jak przygotować wigilijną kutię?
Składniki:
- 1 szklanka makaronu ryżowego
- 1 szklanka maku niebieskiego
- 4 łyżki miodu
- 1 garść migdałów
- 1 garść rodzynek
- figi suszone
- daktyle
- śliwki suszone
- aromat migdałowy
Przygotowanie kutii zacznij od zmielenia maku, zalania go gorącą wodą i odstawienia na 2 godziny. Makaron ugotuj, odcedź i odstaw do wystygnięcia . Następnie połącz makaron z makiem, dodaj miód, migdały i rodzynki.
Pamiętaj o suszonych owocach i dokładnym wymieszaniu składników. Na końcu dodaj kilka kropli aromatu migdałowego . Ponownie wymieszaj. Miskę z kutią przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, a nawet na całą noc.
Kutia musi być na Wigilię
Tak przygotowana kutia smakuje, że palce lizać. To smak świąt Bożego Narodzenia i rodzinnych spotkań . Każdy ze składników kutii ma też swoje znaczenie. Mak symbolizuje zdrowie, migdały mądrość, a miód życie i zdrowie.
Każdemu polecam ten sprawdzony rodzinny przepis na znakomitą kutię. Jej smak jest wyjątkowy. Przygotowanie proste i każdy sobie z nim poradzi. Ten przepis jest tego gwarancją. Pisaliśmy o tym, jak dzięki patentowi z jajkiem i olejem zaoszczędzić w święta. Polecaliśmy też przepis na kluski z makiem na święta.
Źródło: akademiasmaku.pl